Hoogmis

Bij de Hoogmis pakt de Katholieke kerk altijd behoorlijk uit. De “zondagse” mis, de “gezongen” mis en de priester wordt – ook in schaarste – bijgestaan door een heel aantal hulpsherrifs. De hoogmis als “special” . Dé “HOOGMIS” is vandaag ! En dat terwijl het nog een week is totdat het hoge kerkfeest Pasen gevierd wordt.

Of je nu protestant, katholiek, gereformeerd, hindoe, jood, islamiet of boedhist bent, de eerste week van april is het te doen en iedereen wil het meemaken of erbij zijn: dé hoogmis. U zult het misschien wel al begrepen hebben, ik heb het over “de Ronde”, ik heb het over “Vlaandrens Mooiste”, ik heb het over “de ronde van Vlaandren”, ja…ik heb het over de klassieker met de mooiste bijnaam “de Hoogmis”.

Een wielerevenement dat door niets of niemand te evenaren is. Een tocht door het mooie landschap van Vlaanderen gaat. De heuvels in het gebied. Mooie landschappen met boerenwegen die her en der met kasseien bezaaid zijn. Een landschap waarbij het lied “mijn vlakke land” van Jacques Brel past maar….. een ge3bied waarbij het lied van Willem Vermandere (Mijn Vlaanderland) nog net ietsje meer weergeeft waar het hier om gaat. Een ronde die voor het eerst georganiseerd werd in het geboortejaar van mijn vader (1913). Wegen waren nog niet geplaveid en de winnaar deed over de 324 km van Gent naar Mariakerke 12 uur en 3 minuten.

De Ronde van Vlaanderen is religie: iedereen wil erbij zijn. De televisie is de hele dag in de lucht met één programma: de Ronde ! Het volk loopt uit en de winnaar van de eerste editie verklaarde 40 jaar na diens overwinning nog dat hij nog nooit zoveel volk bij elkaar had gezien dan op de dag van zijn overwinning in 1913. Als fietser heb ik het mogen meemaken. Twee edities afzien in de regen, de heuvels en op de kasseien. Edities waarbij in de maanden januari, februari en maart al tweeduizend trainingskilometers gemaakt werden. De dag voordat het echte spektakel voor de professionals werd gehouden was al heel wielergek België uitgelopen om de “amateurslaven” van de weg aan te moedigen op De Koppeberg, de Muur, de Paterberg en kasseistroken als Mariaborrestraat en Haaghoek.

De Hoogmis op palmzondag, dat is voorwaar niet mis ! Bent u er ook bij ? Ik in elk geval ! Thuis vanuit de Ik ga thuis deze mis volgen en denk terug aan die periode dat ik “te poat” stond op de Koppenberg, nog net die vallende fietser op de Oude Kwaremont kon ontwijken en ik met de wind “in ’t hat” richting manneken pis van Geraadsbergen koerste.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s