De langste dag

21 juni, het is zomer….!  Dat het eigenlijk al vanaf gisteravond 23.45 uur zomer is, een kniesoor die er op let. Hoe ouder ik word – ik kan er niet omheen – hoe vaker dat ik zeg dat het vroeger zo en zo ging.  En…. vroeger op school leerden we toch echt dat het op 21 juni zomer werd !

21 juni, de dag des oordeels volgens de complotdenkers.  De dag dat de wereld vergaat ! De Mayakalender had eerst als uiterste datum voor onze wereld een datum in 2003 maar….er gebeurde niets ! Dus werd de datum maar  verschoven naar 21 december 2012. en ja…toen gebeurde er ook niets. Dat het vandaag derde keer “goeie keer” moet worden….  ik ga er niet van uit !

Nee, 21 juni is de dag van de zonnewende en de dag dat al sinds mensenheugenis in alle

IMG_1707

Stonehenge

vroegte duizenden mensen naar Stonehenge komen om de zonsopkomst te bewonderen. Wat stenen zou u zeggen maar toen ik daar was vond ik het indrukwekkend. Het is een monument vanwege zijn ceremoniële ontwerp. De eerste vijfhonderd meter van de ceremoniële avenue die naar Stonehenge leidt, ligt namelijk op één lijn met de zonsopgang op midzomerochtend en de zonsondergang op midwinteravond.

Bovendien is 21 juni een speciale dag omdat deze dag toch echt de langste dag van het jaar is. De zon was er vanmorgen al om 5.20 uur bij en….als er geen wolken zijn dan zullen we de zon om 21.55 uur zien ondergaan. Het zal vandaag nog wat langer licht zijn want de schemering begon vanmorgen toch al om half vijf en ……vanavond zal het tot een uur of elf blijven schemeren. Heerlijk is het als het zo lang licht blijft.

Écht bijzonder was om in 2017 de langste dag in Zweden, Finland en Noorwegen te

IMAG0695

een midzomernacht foto

mogen meemaken.  De zon om 3 uur ’s nachts boven de horizon te zien is zo vreemd en bijzonder dat je toch echt nog eens op je horloge moet kijken of het allemaal wel klopt. En ook al ben je moe….dit moet je zien en blijven zien. Slapen is verloren tijd en doodzonde van de tijd.

Vandaag en de komende dagen – er vanuit gaande dat we morgen weer bij een heerlijk zonnetje kunnen opstaan – blijven lange dagen, het worden zonnige dagen, het worden warme dagen. Geniet er van !!

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s