Wijntje..??

Het is begin juni. Allemaal hebben we kunnen proeven wat het is om geconfronteerd te worden met een pandemie. Je kunt het zien als een gifbeker waarmee we nog wel even geconfronteerd zijn. Een slok ervan nemen ? Nee ! Laat deze kelk toch maar aan ons voorbij gaan ! Pluk de dag, carpe diem, dat is voor velen ineens het motto geworden. Ik hoop in elk geval dat het glas voor iedereen die dit verhaaltje leest halfvol zal zijn en…blijven !!!

Natuurlijk heb ik het nu over dat wijnglas want weet: Wijn is dé godendrank !! Moet men bier brouwen en whisky stoken, wijn maakt zichzelf !!

De titel had eigenlijk ook zomaar “biertje…??” kunnen zijn want de afgelopen maanden heb ik al meer bier – ze zijn overigens nog te tellen op één hand – gedronken dan ik me kan herinneren. Wie weet, misschien dat er ooit nog eens een verhaaltje komt met de titel “biertje…??”

Weer of geen weer, geef mij toch maar wijn ! Ook dit jaar heb ik best wel heerlijke wijntjes voorbij zien gaan én …. kunnen proeven ! Soms was het écht werken maar meestal was het volop genieten. Blijft mijn voorkeur toch naar Italiaanse-, Franse-, Spaanse-, Portugese- of Duitse wijnen uitgaan, gisteren viel mijn oog op een wijn uit een ander land.

Ik weet niet of u ooit wijn uit dit land geproefd heeft maar ook dit land is een écht wijnland met een traditie die duizenden jaren teruggaat. Een land dat zelfs de bakermat van de wijn is want via dit land verspreidde de wijnbouw zich naar Italië, Frankrijk en de rest van Europa. Én..in dit land was het écht een godendrank ! Er was zelfs een god van de wijn ! Dionysos. Vriend Dion is eigenlijk geheel onterecht genoemd naar deze wijngod, hij lust geen wijn. Niet dat dit erg is immers al zijn wijn vindt de weg naar mijn “proeflokaal”….!

Het mag duidelijk zijn dat het wijntje dat ik gisteren gekocht heb uit Griekenland komt. De Griekse wijn waar Duits topzanger Udo Jürgens zelfs een lied over gezongen heeft. Griekse wijn, het bloed van de aarde, schenk in !!!

Dat er in Griekenland wel 300 soorten druiven zijn zal het gros van de lezer de rimpels doen fronsen en…om een Grieks wijnsoort te noemen…..?? Natuurlijk zijn er soorten van Franse herkomst (sauvignon, cabernet) maar het merendeel is toch nog echt inheems.20200605_192721

Op de fles prijkt groot Nemea, een van de populairste wijngebieden van Griekenland. Voor de Griekenland kenner: het gebied ligt op de Peloponnesos. En wijnen uit Nemea staan garant voor de – en dat is wat anders dan een merlot of pinot gris – Agiogitiko druif. Nemea wijn, “het bloed van Hercules”, volgens het etiket heeft de wijn minstens twaalf maanden gerijpt op Franse eikenhouten vaten. En als ik de fles open trek komen de aroma’s me al tegemoet: een perzikje, wat kaneel, wat specerijen…… Nou, ik stop met schrijven, ik ga eraan beginnen !!! Fijne avond !!

Dit bericht werd geplaatst in wijn. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wijntje..??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s