IJsheiligen

Na een superwarme en zonnige april is is het voor menigeen “zonneklaar”, de zomer komt eraan ! Maar….of één zwaluw zomer maakt…?? Met de tuinderskassen van buurman John nog vers in het geheugen en zijn spreuk: “Voor IJsheiligen de bloempotten buiten, veelal kun je er dan naar fluiten, wacht af tot de heiligen zijn voorbij,
de bloemen zijn u daarvoor blij”, zit ook diep in mijn geheugen de zegswijze: “Pancraas, Servaas en Bonifaas, zij geven vorst en ijs, helaas !”.

Van 11 mei tot 15 mei is het tijd voor de ijsheiligen. Wie heeft er nooit van de ijsheiligen gehoord ? Om ze te benoemen is een andere zaak. In veel landen zijn er drie ijsheiligen immers, drie is een heilig getal. Dit zijn Pancratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifatius (14 mei). Wij spreken over vier heiligen en rekenen Mamertus (11 mei) ook bij de ijsheiligen. Het begrip ijsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze “strenge heren”** dateren van rond het jaar 1000.

De aardbeien, de fruitbomen en de zomerbloeiers staan in volle bloei en tot half mei is de kans groot – als de wind uit de koude noordhoek komt – dat er nachtvorst komt.

Dit jaar doen de ijsheiligen hun naam alle eer aan. Tot en met vrijdag 15 mei is de kans aanwezig dat er nachtvorst komt. De wind die we inademen was enkele dagen nog in de buurt van de Noordkaap. Wind die het hier guur maakt en ons met 10 graden overdag

lekker doet binnenblijven. Dat het in de nacht enkele graden gaat vriezen en het nog kouder is dan tijdens de kerst komt heel vreemd voor. En wederom doet het mij denken aan 22 juni 2017, de dag dat ik met Bas vanuit Gällivare in Noord Zweden naar het 100 km verder gelegen Vittangi fietste. Het was zomer !! in Zweden en na een nachtvorstnachtje gingen we om 9 uur ’s morgens – in 5 lagen ingepakt – de kou in met windkracht 6 uit het noorden vol tegen !! Geen vorst na de ijsheiligen ? In Zweden wisten ze niet waar ik het over had…!!

Spreekt de kalender over de ijsheiligen van 11-14 mei, ook 15 mei neem ik mee in dit verhaal want…… dan is het Sint Sophie ! Deze dag wordt ook wel “koude Sophie” genoemd. Een naam die al vanaf de 11e eeuw dateert. Sophie was namelijk beschermelinge van de vorst en in de Alpenlanden werden op die dag vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst.

Enne…..als u nu denkt dat ik tijdens deze koude ijsheiligendagen die heerlijke wandeling of fietstocht heb gemaakt dan kan ik u slechts zeggen: Nee dus, het is me veel te koud !!

Dit bericht werd geplaatst in Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s