De Eindstraat (14)

Nederland staat in het teken van dodenherdenking en 75 jaar bevrijding. Ook voor de

Eindstraat ging de oorlog niet geruisloos voorbij. Sterker nog, de Eindstraat werd P1090353heel hard getroffen in de oorlog, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk kwamen er voltreffers op panden in de Eindstraat. Om de doden – ook de doden van de Eindstraat – te gedenken én de bevrijding te vieren zal in de Eindstraat op beide dagen zeker gevlagd worden !

Een oorlog waarin Nic Rijckx een rol speelde in het verzet *zie ook Eindstraat (11). Volgens Nic was tegen de Duitsers álles geoorloofd en konden de Duitsers niets maar dan ook niets goed doen. Dat Duitsland in 1974 de WK voetbal finale van Nederland won ? Heel Nederland was in diepe rouw maar Nic was er helemaal kapot van !

Gedurende de oorlog komen veel bewoners van de Eindstraat vaak bij elkaar bij Huyskens. Hier wordt het radio Oranje nieuws en de Duitse propaganda volop besproken. Het tekent de hechte gemeenschap van dit 200 meter stukje Horn “aan de andere kant van de Rijksweg”.

Als de oorlog al bijna op zijn laatst loopt moet de ellende voor de Eindstraat nog beginnen. Op 8 oktober 1944 ontkomen ook de jonge mannen van de Eindstraat niet aan de kerkrazzi. Veel bewoners van de Eindstraat, waaronder Sjang Van de Voort (de smid), Huijskens, Kuëb Verkoelen en Wel en Sjeng Walraven worden opgepakt en via Hatenboer gaat het naar het station in Roermond. De gebroeders Walraven hebben geluk en weten samen met nog enkele anderen in Roermond te vluchten. Sommigen (waaronder Wel Walraven) keren ’s nachts terug door in een bootje de gevaarlijke en koude oversteek over de Maas te ondernemen.  Anderen zagen pas na de oorlog terug en  Küeb Verkoelen keerde niet meer terug uit Duitsland en liet vrouw Lies en 4 kinderen achter.

Enkele weken later, op zondag 29 oktober wordt de Eindstraat strijdtoneel van IMG_2564bombardementen waarbij 3 burgerslachtoffers te betreuren zijn. Onder andere Gerard Huijskens en kapper Stoffels dodelijk getroffen worden. Een bombardement van de Britten op een radiozendauto van de Duitsers P1090354die in de wei bij Op ’t Root staat wordt aangevallen echter…. de hiervoor staande huizen worden vol getroffen en veel panden liggen in puin. Herman van Elteren had alle geluk van de wereld en wist op het laatste moment uit zijn kamer te komen.  Velen moeten noodgedwongen hun huis verlaten en vinden onderkomen bij familie of bij Huyben in de Dorpstraat.

De Eindstraat. Veel is er niet veranderd in 75 jaar. Enkele panden zijn gebouwd waar tijdens de oorlog weiland was, enkele panden zijn nieuw opgebouwd en sommige schuurtjes zijn woonhuis geworden. Toch blijft  de Eindstraat die oude straat met zijn typische oude karakter met zijn pleintje en zijn kapelletje !

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Eindstraat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s