Virus (2)

Wereldwijd is er grote paniek. De beurzen kelderen, steden in quarantaine, noodhospitalen worden gebouwd, Italië op slot, bevolkingsgroepen worden anders bekeken, scholen dicht, handen schudden of enig andere vorm van lichamelijk contact is in de ban, mensen gaan aan het hamsteren, sportwedstrijden zonder publiek óf sportwedstrijden die niet doorgaan. Koorts of een paar keer hoesten of niezen: thuisblijven !! De “thuiswerkers”(degenen die je met een volle winkelkar toch uithuizig bezig ziet) die toevallig telefonisch niet bereikbaar zijn, zijn in de meerderheid en doen hun best om in alle anonimiteit druk bezig te zijn.

Het gaat nu over het corona virus maar….. zijn dergelijke virussen niet van alle tijden ? Nog vrij vers in het geheugen is de Mexicaanse griep, met wereldwijd zo’n 18.000 slachtoffers.

Van een heel andere orde was het virus dat 100 jaar geleden de kop opstak: de Spaanse griep. Een griep die uitbrak in de Verenigde Staten en die “Spaanse griep” genoemd werd omdat  Spaanse kranten als eerste kranten berichten publiceerden over deze griep.

In tegenstelling tot het coronavirus of andere griepsoorten, waar veelal kinderen en bejaarden het slachtoffer zijn, trof de Spaanse griep jonge volwassenen.  In augustus 1918 had de helft van de Amerikaanse soldaten in Europa de ziekte. Een ziekte die snel oversloeg  naar andere legerkorpsen, ook de Duitse.

Toen de oorlog in 1918 eindigde keerden de soldaten terug naar hun thuisland alwaar ze feestelijk werden onthaald en…waar het virus zich razendsnel kon verspreiden !!

TWINTIG PROCENT VAN DE WERELDBEVOLKING (een half miljard mensen) WERD

P1090149

oma Maria Huberta Freulich-Kusters (1883-1924)

BESMET !! en het lijkt erop dat men op hoog niveau bang is voor een herhaling van een dergelijke epidemie. Goede voorzorgsmaatregelen is dan ook geen overbodige luxe want weet, de Spaanse griep heeft wereldwijd tussen de 20 tot 40 miljoen slachtoffers gekost. Ook in Nederland stierven veel mensen (ruim 21.000)  aan de Spaanse griep. Eén van hen – oma – heeft een speciale plek in de fotogalerij in mijn huis. Ze stierf in 1924 op veel te jonge leeftijd aan de Spaanse griep en liet man en 3 kleine kinderen achter.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s