De Eindstraat (12)

Zijn er actualiteiten dan kan gerust gesteld worden dat de Eindstraat erover kan meepraten. De Eindstraat, met aan het eind “de Lier”, de beek die in de volksmond “‘tP1090039 Leerke” werd genoemd. In de zomer ontmoetingsplaats voor de jeugd die “kuulköpkes” ging vangen en in de winter: schouwspel van uit haar oevers getreden natuurgeweld waarbij de kreet: : “de Maas is oet” veelgebezigd was. Was ’t Lierke vroeger een stromende beek met behoorlijk water waar in de vijftiger jaren zelfs het paard van Thei Op ’t Root verdronk, mede door aanleg van de autosnelweg is het nog maar een drooggevallen kreek.

In de tijd dat de autoweg N280 nog een Rijksweg door Horn was, het Lateraal kanaal nog toekomstmuziek was en de Maasplassen alleen nog op de tekentafels van de grindwinningsmaatschappijen bekend waren stond “’t Leerke” in directe verbinding met de Maas. Via de Breule* (het bosgebied achter de huidige N280) kon men via onverharde weg doorsteken naar Oolderhuuske, waar in vroeger tijden het veer (1293-1951) over de Maas kon nemen. Wie herinnert zich niet de spreuk “dae is nog neet in Ool äöver” ? (een verhaal dat handelt over dat een van de heren van Horn (Hoorne) achtervolgd werd door vijanden. Die zouden hoopvol tegen mekaar gezegd hebben: wach mer, dae is nag neet in Ool euver, maar de veerman wist hem nog net op tijd op het veer te krijgen en over de Maas te zetten).  Over het algemeen wordt de uitdrukking nog steeds gebruikt als iets nog niet tot een goed einde is gebracht.

Als de Maas door de hevige regenval in Noord-Frankrijk en België uit haar oevers trad dan betekende dit voor de Eindstraat dat de Maas haar oorspronkelijke stroming (rand Beegderweg-Posthuisweg-Eindstraat-Beurik-Kemp) weer aannam.

Uit de overlevering kan ik me verhalen herinneren dat opa Caris (woonachtig in het pand Eindstraat 17) in alle vroegte wakker werd en met beide benen in het water stapte. De weilanden stroomden elke winter wel vol en schaatsen op natuurijs was ook vanuit

P1090061

1993: Fleur, Bas, Pim en Jan Walraven temidden van het watergeweld op de Eindstraat.

de Eindstraat mogelijk.

Maar ook nu..tijden veranderen. Dijken zijn aangelegd, een kanaal is tussen Horn en Roermond aangelegd en een retentiebekken moet ervoor zorgen dat water “buiten de deur” blijft. En ook hier…de herinnering blijft, zeker als ik een foto opduik uit het laatste jaar (1993) dat de Maas de Eindstraat nog eens blank zette.

* Breule: vochtige, deels met struikgewas begroeide weideʾ.

Dit bericht werd geplaatst in Eindstraat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s