De kerstboom (2)

Als ik dat wettelijk huwelijk voltrek komt wel eens mijn vraag richting het bruidspaar wat er nu precies in die wet verteld wordt over het huwelijk. Een moeilijke vraag waar velen het antwoord op schuldig blijven…….

Eenzelfde vraag zou ik kunnen stellen over die kerstboom. Waarom eigenlijk een boom met de kerst in huis halen en wanneer moet hij geplaatst worden…?? Iemand doet het en de rest volgt. Maar waarom ? Ik zou in de gauwigheid wel enkele puntjes kunnen bedenken. Misschien omdat er dan cadeautjes onder gelegd kunnen worden óf misschien omdat we de geur van buiten binnen halen (wat te doen met die kunstbomen..??) of gewoon een heerlijk sfeertje binnenshuis te creëren en daarom versieren we de “kale” boom ook nog eens met ballen, kralen, engelenhaar en/of een piek. En over het wanneer van het plaatsen: gewoon – en dat is een ongeschreven regel – na de Sinterklaas. In Duitsland wordt de kerstboom overigens pas opgetuigd op de morgen van 24 december maar…..zij hebben ook geen Sinterklaas !

Afbeeldingsresultaat voor spar den

oh “sparrenboom”

Natuurlijk weet u dat er geen den in de kamer staat maar een spar. Je ziet het immers aan de naalden en het ezelsbruggetje spar (solo naalden) en den (duo naalden) komt hier uitstekend van pas. Omdat deze boom altijd groen blijft staat hij symbool voor het leven.

De eerste kerstbomen kwamen pas in de zeventiende eeuw in de huiskamer en er werden – alleen nog in Duitsland en toen ook nog alleen bij de rijken – appeltjes in de boom gehangen als verwijzing naar Adam en Eva’s dag op 24 december. Een gebruik dat werd overgenomen door de Britse adel en langzaam verspreidde zich dit over Europa. De Duitse emigranten zorgden omstreeks 1800 ook dat de traditie van de kerstboom de oceaan overstak naar Amerika. Dat de kerstboom overal in huis komt met

IMG_5746

de glasblazer in actie

de kerst is een gebruik dat pas na de tweede wereldoorlog werd toegelaten en gemeengoed werd.

Een kerstboom zonder kerstballen is eigenlijk geen kerstboom. De geschiedenis van de kerstbal is eigenlijk pas 190 jaar oud. Hiervoor hing men papieren slingers, appels en figuurtjes in de boom. In 1831 blies glasblazer Linder uit de Vogezen de eerste glazen kerstbal, een idee dat de wereld veroverde. Maar…dit is een ander verhaal, misschien iets voor het volgend jaar….??

Ps dat mijn verhaaltjes gelezen worden blijkt als dinsdagavond plots de bel gaat en de postbode een pakketje afgeeft: 2 bijzondere kerstballen…!! Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .