Kerstboom (1)

Als Sinterklaas op zaterdag 7 december alweer lang en breed in Spanje zit is het zaak om erop uit te gaan voor die kerstboom. Een hele klus want een kerstboom moet aan veel eisen voldoen. Hij moet vol zijn (zelfs als hij leeg is), hij moet niet dik zijn, hij mag niet te dun zijn, hij moet lang zijn, hij moet evenwichtig zijn en hij moet mooi zijn. Kortom, hij moet eigenlijk alles hebben wat een kerstboom moet hebben: hij moet speciaal zijn ! P1080793

Het verhaal van de kerstboom begon dit jaar toen we erop uit gingen én…binnen geen tijd vlak bij huis geslaagd waren. Het was een verhaal van “niet inpakken” en een verhaal van “inpakken (betalen) en wegwezen”. Nog nooit zo snel een kerstboom uitgezocht die meteen aan alle eisen voldeed.

Eenmaal thuis meteen aan de slag, het plafond hoeft gelukkig net niet eruit en een 3,20 meter hoge boom staat te pronken in de kamer. Een boom vol herinneringen want de bollen en versierselen komen uit alle delen van Europa; die Dalarna paardjes als IMG_3590herinnering aan Mora in Zweden, kerstmannen uit Edinburgh en Berlijn, de in de kerstballenfabriek in Tsjechië gekochte hartjes, dat engeltje uit Krakau, dat winterkoninkje uit Engeland dat “Lebkuchen-huisje” uit Duitsland etc. etc.

Werd een boom vroeger nog in het licht gezet door kaarsjes, in mijn jeugdjaren hadden we thuis een boom met gekleurde lichtjes, die later vervangen werden door witte lampjes. Vierentwintig stuks en het zag er feestelijk uit met al die oude bollen, kerkjes, vogeltjes en kralenkettingen. Op vandaag is die kerstboom “led-verlicht” en ook al zijn het andere en veel meer lampjes en is het een andere versiering: de sfeer van kerst blijft hetzelfde.

Waarom eigenlijk dat licht in die kerstboom ?  Dat lichtje staat voor die personen die we missen, het licht in de donkere dagen als opmaat naar het lengen van de dagen  én het licht in de kerstboom als licht van nieuw leven, een nieuw jaar, een nieuw begin !!  (wordt vervolgd)

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s