De Eindstraat (10)

Als je naoorlogse foto’s van de Eindstraat naast hedendaagse foto’s van de straat legt dan zijn de verschillen klein. De Eindstraat heeft zijn identiteit al meer dan 70 jaar weten vast te houden. Zou ze niet zomaar kunnen dienen als decor voor een naoorlogse film …. ??

P1080472.JPG

Het is augustus 2018 als plots een jongedame aan de bel komt met een vraag. Het gaat over een speelfilm die zich afspeelt in het jaar 1946 waarbij de straat en…je woning een rol kunnen spelen. Voorwaarden en consequenties doen er dan niet toe, hier is slechts één woord voor: “gaaf”! Een uitgelezen en unieke kans, niet alleen voor Horn máár, een speciale uitgelezen kans voor de Eindstraat.

Het vervolg in een notedop: bezoekjes van filmmaker, schrijver, regisseur, decorbouwers, cameramensen etc. etc.

Waren er afgelopen maanden nog berichten op tv en in krant dat de crew voor de nieuwe nationale speelfilm “de Oost” in Maastricht en Heerlen ging neerstrijken, Bea en ik wisten beter: ook Horn en met name de Eindstraat zou volop in beeld zijn..!

P1080592.JPG

Vandaag is het zover. Er worden opnames gemaakt van de Eindstraat. De hoofdrolspeler, de jonge militair Johan (Martijn Lakemeier) woont in “zijn” en mijn ouderlijk huis in de Eindstraat…!!

De eens zo drukke straat waar elk huis wel een winkel of kantoor was en waar zelfs de kermis stond leek ingeslapen maar…….komt vandaag weer vol tot leven. Vrachtauto’s en bestelbusjes arriveren, lichtinstallaties worden geposteerd, overal camera’s voor beeld en geluid, kledingrekken, catering, een bus uit het jaar 1946, een oude volvo en dus ook veel mensen, héél veel mensen die moeten zorgen dat alles prima verloopt. Acteurs, figuranten en wel vijftig mensen zorgen dat alles goed verloopt. Een drukte van jewelste waarbij het voor de bewoners van de Eindstraat – ze hebben het goed geheim gehouden – smullen was om een dag aanwezig te zijn op de set van een speelfilm.

De Eindstraat. Jim Taihuttu zei het meteen: “deze straat is helemaal het einde…!!”. Door de film de Oost (die in februari 2020 in de bioscoop verschijnt) zal de Eindstraat in elk geval nog vele jaren springlevend zijn. Mijn bijdrage naast dit verhaal: foto’s van begin tot…eind!P1080597.JPG

Dit bericht werd geplaatst in Eindstraat. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Eindstraat (10)

  1. Idy zegt:

    Super Jan.Hoe leuk om eens mee te maken!
    Gr.Idy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s