Sound of music in de Allgau

De Allgau is een gebied waar heerlijk kan worden gewandeld. Mooie wandelpaden, prachtige uitzichten op meren en bergen en ondertussen volop vitamine “V” inademen. Hier kun je de natuur volop proeven en consumeren. Het is een prima gebied om te onthaasten, niet alleen om sportief bezig te zijn of uit te rusten maar ook om rust te zoeken én rust te vinden !

Rust, die alleen verstoord wordt door het geritsel van de blaadjes én…. de bellen van de koeien, die op de groene malse alpenweiden staan de grazen. Voor de wandelaar zijn de koeiebellen een heerlijk rustgevende sound maar of dit voor de koeien ook geldt…..? Ik zou het bijna in twijfel trekken.

Op 18 september vindt in Wertach de viehscheid plaats. Het is “Volkstum” met een hoofdletter en al sinds jaar en dag “brauchtum” zoals alleen de mensen in lederhosen dat kunnen. De nachten worden kouder – het heeft de vorige week zelfs al gesneeuwd op 1500 m. hoogte – en het vee komt na een verblijf van diverse maanden op de alp weer naar beneden en wordt in de “Festwiese” van elkaar gescheiden zodat het ’s avonds weer bij de rechtmatige eigenaar op stal komt. In veel gevallen een “opgeschmückte” kudde waarbij het “Kranzrind” (indien er tijdens het verblijf op de alp geen koe verongelukt is) de kudde aanvoert.

Het is druk in Wertach. Duizenden mensen komen af om dit spektakel te aanschouwen. Entree heffen..? Nee ! Hier heeft men nog nooit van gehoord. Vroeger deed men hier niet aan en nu dus nog steeds niet. Nog is niets te zien maar de grote koebellen verraden dat een kudde in aantocht is. De nevel hangt nog over de grond en de vele mensen wachten op één van de zeven kuddes ( in totaal meer dan 700 koeien) die vandaag door de straten van Wertach denderen. Soms zijn ze al 3 uur onderweg immers, de afstand bedraagt voor menige kudde wel 15 km..! De “muziek” van de koebellen wordt steeds luider en als de kudde op 25 meter afstand komt begint de bodem te beven door het stampen van de koeiehoeven én… het oorverdovende lawaai van de bellen. Het is zaak om aan de kant te springen en op de gok die foto’s te maken….

Dat het voor de herders hierna nog eerst hard werken is om het vee uit elkaar te drijven mag duidelijk zijn. Op de straten zijn de “stille getuigen” dat hier veel vee heeft gelopen nog aanwezig en ook dat maakt niet uit. Iedereen loopt er gewoon over en doorheen. Verontreiniging, geluidshinder, dierenleed; het zijn slechts vage kreten die in het niet verdwijnen bij deze reeds eeuwen overgeleverde volkscultuur. Dat het na goed werken en goed kijken ook goed feesten is blijkt als ik in de feesttent kom. Het zit propvol…! Het is gezellig, er is “stimmung”..! De kapel brengt nummers als “Böhmische Traum” ten gehore en jong en oud weten het zeker: Viehscheid, een evenement dat als muziek in ieders oren klinkt.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s