Allgau: puur natuur…!

Als men mij 15 jaar geleden gevraagd had wat ik wist over de Allgau dan zou ik niet veel verder zijn gekomen dan wat vraagtekens. Het klinkt in elk geval Duits of Zwitsers en dus zou ik het gebied ook nog wel in verband kunnen brengen met bergen. Waar het ligt, wat er te doen is en hoe het gebied eruit ziet ? Ik had het u toentertijd niet kunnen vertellen.

Bij toeval kwam ik 12 jaar geleden midden in de Allgau (het gebied ten zuiden van Ulm dat zich uitstrekt tot Oberstdorf, Garmisch Partenkirchen en Reutte Oostenrijk) terecht en.. ik was meteen verkocht. Dat ik hier sindsdien jaarlijks twee tot drie keer kom geeft aan dat het verblijven in de Allgau geen straf is en het bijna als “thuiskomen” voelt. Waarom…? Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van een echt “koebel” verhaal, want..dit is het enige geluid dat af en toe de stilte doorbreekt.

Ik zit nu aan de voet van de Grünten, een berg van 1700 meter hoogte, die ook wel de bewaker (wächter) van de Allgau wordt genoemd. Ook al lette ik tijdens de topografie lessen op de middelbare school best op, van de Grünten of de Grüntensee had ik nog nooit gehoord. Bergen te over maar, ook heuvels en malse weiden waar de koeien de beste melk, kaas, yoghurt en ….chocola voortbrengen. Waar bergen zijn, zijn ook riviertjes en in

de Allgau zijn ook nog eens vele meren waar het goed toeven is. Een gebied dat ingericht is voor de recreant die wandelmogelijkheden te over heeft: de uitdaging van zware bergwandelingen, heerlijk rondom een van de vele meren wandelen of met een boek genieten van de rust. De fietser die op zijn e-bike, zijn/haar gewone fiets, mountainbike of racefiets perfecte uitstapjes kan maken waarbij het genieten is van sportivitiet en …. uiteraard die mooie vergezichten. Zelfs die trein die zich als een levende leverworst door het “model (baan)” landschap slingert geeft het allemaal een idyllisch uiterlijk.

De Allgau is het gebied van 50 tinten groen. Of het legergroen, rijtuigengroen, briljantgroen, zuiver groen, parelmoer lichtgroen, mintturquoise groen, pastelturquasegroen, parelmoer donkergroen, signaalgroen, mintgroen, pijnboomgroen, opaalgroen, varengroen, verkeersgroen,

olijfgroen, geelgroen, bleekgroen, loofgroen of wat dan ook voor groen is, de Allgau heeft het ! En, is het gras bij de buren altijd groener, ik kan u verzekeren dat het gras in de Allgau het allergroenst is. Hier is het gras niet alleen grasgroen maar ook smaragdgroen, jadegroen, gifgroen, mosgroen, pistachegroen en zeker niet te vergeten dennengroen ! Hier loopt de klimaatklok heerlijk achter; niets of niemand heeft het over opwarming van de Aarde, de zomers zijn hier heerlijk met af en toe dat buitje en de winters zijn koud en er ligt sneeuw.

Ooit zei een fietsvriend dat hij mijn verhaaltjes altijd leest waardoor hij niet meer naar sommige plaatsen of gebieden toe hoeft te gaan. Ik hoop voor hem dat hij eens een uitzondering op die regel zal maken want de Allgau heeft eigenlijk alles in zich dat met geen pen te beschrijven is. Afsluitend rest mij slechts de kreet: “natuurlijk Allgau….!!!” Of moet ik zeggen: ” Allgau, natuurlijk..!” Of… zoals ze in de Allgau zeggen: “Allgäu, poer natoer…!”. En…dat is een waarheid als een koe…!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Allgau: puur natuur…!

  1. Arno Walraven zegt:

    Mooi..!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s