De Eindstraat (9)

Zaterdag 22 juni. Feestelijke omstandigheden in de Eindstraat. De vlaggen hangen uit, de zon schijnt, een zacht windje erbij en de natuur kleurt in alle kleuren groen die er zijn.

IMG_9131.JPG

Daarbij nog eens 3 verkeersregelaars die de driesprong Eindstraat, Beurik Posthuisweg lam leggen voor het verkeer, ruim 75 aanwezigen, een koor en een pastoor dan kan men zeggen dat er iets te doen is op ” ’t Inj van “t Inj”.

Vandaag wordt tijdens een openluchtmis het 80 jarige Mariakapelletje niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk in het zonnetje gezet. Een mis die in het teken staat van Maria. Het koor dat liederen als “Sterre der Zee” en “Ave Maria Es nemes loestert” ten gehore brengt, de pastoor die de geschiedenis van het kapelletje vertelt en o.a. de

P1090255

Mina Ramaekers, buurvrouw van Maria (1905-1990)

mensen naar voren haalt die zich altijd voor het Mariakapelletje hebben ingezet: Hubertina Ramaekers (Mina van Mienke, “de buurvrouw van Maria”), Anny Janssen en Til Hendrikx. Buurtbewoonster Caroline Schrijnwerkers is als lector bij de dienst betrokken en oud bewoonster van het Inj, mevrouw M(ar)ia Graef-Kouters, trakteert de aanwezigen op een gedicht aan en over Maria.

Uit de archieven (bron: publicatie Via Limburg) van de parochie blijkt dat er omstreeks 1800 al een kapelletje heeft gestaan op de driesprong Posthuisweg, Beurik, Eindstraat. Bij hoge waterstanden van de Maas stond het kapelletje steevast onder water en het kapelletje raakte in verval.

Aannemer Willem Engelen constateerde dat restauratie geen optie was en dus werd besloten een nieuwe en grotere kapel te bouwen. Buurman Reijnders stond een stukje van zijn tuin af en met stenen en ander bouwmateriaal dat over was van de bouw van de kerk werd de kapel in dezelfde stijl als de kerk opgebouwd.

P1070955

Op 15 augustus – de dag van Maria ten hemel opneming – 1939 werd het kapelletje ingezegend en werd het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes (door pastoor Cuypers uit Lourdes meegebracht) in een plechtige processie naar de nieuwe kapel gedragen en op de “troon” geplaatst. Maria, “Koninginne van Horn” kreeg een eigen kapel !

Een kapel die tijdens de oorlogsjaren al meteen plek van troost en hoop was, nood leert immers bidden. Rond examentijd of in tijden dat men troost of hulp zoekt brandt er menig kaarsje. Maar het is ook de plek waar men tijdens die wandel- of fietstocht even die stop maakt, even dat bankje opzoekt voor die boterham en…dat kruisje voor Maria

P1070953

maakt.

In 1988 is de kapel door de Mariaput, in samenwerking met de gemeente, gerenoveerd en op 6 mei 1989 weer in volle glorie in gebruik genomen. Vanaf 2014 is in het Mariakapelletje in de meimaand-Mariamaand elke dinsdagmorgen een openluchtmis.

IMG_9143.JPG

Voor de buurt was het wederom de plaats van saamhorigheid. Saamhorigheid, dat een mooi vervolg kreeg door samen met alle aanwezigen na afloop bij buurtbewoners Hilly en Wil Op ’t Root nog gezellig na te praten.

Dit bericht werd geplaatst in Eindstraat. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Eindstraat (9)

  1. mia graef zegt:

    Dag Jan, DANK JE WEL voor dit zeer onderhoudend verslagje, mét foto’s. Een compliment ook. Fijn deze betrokkenheid bij jouw Eindstraat, ’t Inj. Ik hoop nog veel van jouw hand te mogen lezen.
    Groetjes, (gaat het met je gezondheid weer een beetje in de goede richting?) mia graef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s