Midzomer…!!

Het is 21 juni: de langste dag van het jaar. Het is kwart voor acht in de avond als ik eens achter de pc kruip om mijn verhaaltje over deze dag te schrijven. En uiteraard, het is nog volop licht. De zon is vanochtend om 5.20 uur opgekomen en zal tot 22.04 aan de horizon staan: bijna 17 uur !!!  Heerlijk voor o.a. zonaanbidders en degenen die zonnepanelen hebben.  Deze laatste groep slaapt zelfs nog als ze om 5.20 uur al geld aan het verdienen zijn en ze inderdaad niet alleen spreekwoordelijk maar ook letterlijk slapende rijk worden…..

Drie dagen aan één stuk zal de zon 16 uur en 44 minuten schijnen dus het is niet juist datAfbeeldingsresultaat voor midsommar 2019 het alleen vandaag de langste dag is. In Zweden – een land waar in het noorden de zon helemaal niet onder gaat – is het zelfs weken aan een stuk alleen maar dag en gaat de zon in zijn geheel niet onder. In Zweden is het dan ook groot feest: Midsommar …!!! Het is een feest dat de zaterdag na de 21e juni gevierd wordt en het dagelijkse leven staat voor één dag stil.

Bij “de langste dag” geniet ik thuis van de Italiaanse sferen in de tuin: de olijfboom, de P1070949.JPGheerlijk geurende Italiaanse jasmijn, de oleanders, de zonnebloemen en de nu pas volop in bloesem zijnde granaatappelboom. Maar….op deze dagen kijk ik ook terug op mijn Noordkaap-expeditie en speciaal de dag dat het feest was in Zweden. Bas en ik fietsten op 21 juni van Jokkmokk (net boven de Noordpoolcirkel) in ijzig koude omstandigheden naar de grijs en grauwe mijnwerkersplaats Gallivare. Het was geen feest maar hard

20170622214417

21 juni 2017: wat een feest !!! winterjas, overschoenen, handschoenen, wintermuts kortom: koud !!

werken door een koude en natte troosteloze omgeving en twee jaar later is het een dag om heerlijk op terug te blikken. Midzomer in het land zijn dat er een groot feest van maakt zou voor velen een absoluut hoogtepunt zijn. Nou, wij waren er maar het enige feest die dag was dat ik met alle kleren – en de jas – in bed dook om een beetje op te warmen en daarna die warme douche…… En toch, de dagen dat we de zon niet onder zagen gaan waren onvergetelijk en indrukwekkend. Midden in de nacht, om één uur of om twee uur naar buiten kijken en de zon scheen ! Voor ons Nederlanders een apart en bijzonder verschijnsel.

Maar, geef mij toch maar Midzomer in Nederland. Geen nul graden in de zomer en alles – zelfs subtropische planten – groeien en bloeien ! En ook het weer maakt er meteen een groot feest van. Tot zelfs 38 graden zal het de komende week worden. Ik denk dat er maar één traktatie zal zijn de komende dagen: een koude douche !!!

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s