traditie

Bij het woord “traditie” komt het eerst de vraag in me op wat traditie nu eigenlijk is. Ik gá over dit woord schrijven maar….. eerst toch maar eens kijken wat het woord precies betekent.  En als ik de betekenis zie dan vraag ik me af of ik wel de juiste titel heb gekozen voor mijn blogje van deze dag. Het woordenboek spreekt over een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. Ik kan met voorstellen dat ik niemand de tenen zou krommen als ik zou schrijven over het “Oud Limburgs Schuttersfeest” of een “Viehscheid”. Dit is traditie !!

Vandaag, 13 juni wil ik het hebben over een andere traditie. Een “traditie” die nu zijn tweede jaar is ingegaan. Niks maatschappelijke stabiliteit maar wel familiaire stabiliteit. Al meer dan 60 jaar zit ik samen met met broer in het “familieteam”. Hij was er en toen ik kwam werd ik meteen zijn oudste broer.

Op deze 13e juni denk ik terug aan moeder. Zij speelde vanaf eind 60-er jaren bridge. Ze was fanatiek en ik weet nog dat ze op een gegeven moment op systeem “Filarski” over ging. Het deed ons deugd dat we in 2018 op haar 100e geboortedag als “gebroeders-team” deelnamen aan  de Christoffeldrive.  We herdachtenIMG-20180506-WA0007 haar leven én we praatten over de Christoffel die op het dashbord van de Renault Gordini kleefde. Al vroeg leerden we het verhaal van Christoffel, de kluizenaar die mensen op zijn brede rug over de rivier droeg. Op zekere dag moest hij een klein kind de rivier over tillen. Het kind werd echter zwaarder en zwaarder, totdat hij bijna bezweek en tot zijn schouders in het water stond. Het kind – Christus – doopte Christoffel als beschermheilige van de reizigers en pelgrims.

Afgelopen zondag volgde de tweede deelname aan dit “Christoffel-bridgedrive-event” en is een traditie geboren. Niet alleen dat we wederom – dit keer met 130 andere paren – een gezellige kaartmiddag mochten beleven in de binnenstad van Roermond, ook omdat we ongecompliceerd en zonder mokken heerlijk omgingen met elkaars kaart- en biedfouten. Dat we met een score van ruim 55% 95 paren achter ons lieten en zelfs met een bierpakket huiswaarts keerden was  leuk maar dat we hierna samen met de dames ook nog de dag afrondden met een heerlijk etentje, dat was de hoofdprijs en als uit één mond klonk het die avond: op zondag 14 juni doen we mee aan de 3e Christoffel kroegendrive,  “deze traditie zetten we voort…!!!”.

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Sport. Bookmark de permalink .

Een reactie op traditie

  1. Anoniem zegt:

    Mooi verhaal Jan. Fijn dat je deze traditie in ere wil houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s