Ik stem voor !!!

Bent u ook al eens gaan kiezen ???  Misschien uit nieuwsgierigheid om het eens gedaan te hebben óf gewoon omdat het een verworven recht is dat ook u niet zomaar aan u voorbij wil laten gaan. Vanaf mijn 18e jaar breng ik mijn stem uit. De ene keer een lokale stem, de andere keer provinciaal of … landelijk of Europees.

Vanaf mijn 27e jaar (ook alweer bijna 35 jaar geleden) ben ik met stemmen ook op een heel andere manier bezig: ik zorg er mede voor dat de organisatie van de verkiezingen staat zodat iedereen niet alleen mag stemmen maar….. ook kan stemmen !! Van handmatig tot stemcomputer en weer terug naar af ! Stempassen moeten er komen, huis aan huis biljetten met kandidaten bestellen en bezorgen, stembureaus zien te krijgen, leden die deze bureaus bemensen, instructies verzorgen, het inkloppen van uitslagen tot zelfs het opruimen van alle papieren totdat deze vernietigd mogen worden. Een opsomming waaraan ik overigens nog een hele lijst – het bestellen van rode potloden b.v. !! – zou kunnen toevoegen maar…. dan zou dit verhaal veel te lang worden !

P10708511919-2019. Een eeuw algemeen kiesrecht (kiezen en gekozen worden). Een recht dat gevierd wordt met als thema: “ik vier mijn stem..!!”. Was het in 1883 niet Aletta Jacobs die zich zwaar benadeeld voelde dat ze niet mocht stemmen..??  Een hele discussie volgde en mensen met een groot vermogen vonden het maar niks dat iedereen mocht mee beslissen. Nadat in 1917 het algemeen kiesrecht voor mannen werd ingevoerd volgde gelukkig heel snel (in 1919) het algemeen kiesrecht voor vrouwen.

Vandaag, vrijdag 16 mei, zal de voorlopige kroon op mijn verkiezingswerk worden gezet. Samen met de collega’s van de gemeente Venlo zijn we –  met 11 andere gemeenten –  in Den Haag uitgenodigd om 100 jaar algemeen kiesrecht te gaan vieren. Voor het eerst zal ik in de Ridderzaal komen en het gezelschap zal niet het minste zijn: ze zullen de kroon op hebben. De koning en…de jarige koningin zullen aanwezig zijn…!!

P1070876.JPG

natuurlijk mijn felicitaties aan jarige koningin. 

Leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn erbij en…zelfs heel Nederland zal er middels een rechtstreekse uitzending op NPO1 bij zijn.

Thuis blijven of erbij zijn..?? Ik stem voor dat laatste …!!! En U ?  U mag vanmiddag ook kiezen:  U kunt (af)stemmen op NPO1 of Giro d’Italia. Ik wens u veel wijsheid en uiteraard een fijn weekend !!

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s