Hoogmis.

Het eerste weekend van april is traditiegetrouw het weekend van de “hoogmis”. Soms valt de hoogmis samen met Pasen maar het een kan heel goed zonder het ander. Voor de “hoogmis” van dit weekend moeten we naar onze katholieke zuiderburen afreizen, het land waar fietsen religie is.

De “hoogmis” is één van de vijf wielermonumenten, de Ronde van Vlaanderen en uit

ronde van Vlaanderen 1-4-2006 023

aandenken aan Ronde van Vlaanderen 2006

ervaring kan ik zeggen: “dit is de aller- allermooiste koers van het jaar…!!”. Niet voor niets zeggen de woorden: “de Ronde” of “Vlaandrens mooiste” al genoeg en weet nagenoeg iedereen dat het om die speciale, vanaf 1913 georganiseerde tocht door het mooie Vlaandrenland gaat, de Ronde van Vlaanderen !

België loopt uit voor deze tocht. Maar liefst een miljoen toeschouwers aan de kant en de dorpen van de ronde (maar liefst 7 dit jaar) zullen allemaal uitpakken: het is groot feest in België !! Oud-fietsers uit deze plaatsen – allemaal helden ! – worden geëerd en in al deze plaatsen is het 2 dagen groot feest.

ronde van Vlaanderen 1-4-2006 006

2006: regen, koud, smerig !!

Plaatsen die één heel jaar dorp van de ronde zijn met als climax dat eerste weekend van april. Aan plaats geen gebrek: het grootste marktplein van België (Sint Niklaas) is feestplein, In Berlare zullen de nodige pintjes mét croque Vélo genuttigd worden en de feestzone aan de Kruiskoutermolen zal twee dagen druk bezet zijn.

De tocht kent monumenten zoals “de Muur” en zijn mooie uitloper – de kapelmuur – in Geraadsbergen om hierna af te dalen en meteen weer via de kasseien van de Bosberg vol in de beugels te moeten. Kassei”bergen” die in het niet staan bij ontzettend zware kasseipuisten als Koppeberg, Patersberg en Oude

ronde van vlaanderen 2008 010

“fietsen” in Vlaanderen: soms “te paot…!!”

Kwaremont waarbij ik spijtig moet zeggen dat ik twee van de drie nog nooit heb kunnen opfietsen…  Als men op het vlakke de nodige kasseistroken zoals Paddestraat, Stationsweg en de kasseien bij Mater te verwerken krijgt kan ik u garanderen dat de melk in de bidon behoorlijk geklopt is om niet te spreken over de gemoedstoestand van degene die op dat fietsje zit.

 

Met mooie herinneringen aan mijn deelnames van 2006 en 2008 (het was koud en nat en dus pas écht “flandrien”weer)  weet ik de komende dagen mijn plaats: voor de buis !!

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s