Roofbouw

Deze zondag zit ik noodgedwongen “vast” in de Allgau. Dat het een bijzondere dag is in dit gedeelte van Duitsland waar traditie met een hoofdletter geschreven wordt: ik krijg hem in de schoot geworpen. Al dagen schijnt men hier – en elk ander dorp in de omgeving – in de weer te zijn om een grote brandstapel te maken. Het doet me denken aan mijn eigen jeugd waarbij elk buurtschap zijn eigen martinus brandstapel maakte. Kerstbomen, stro, hout (bomen genoeg hier) zorgen ervoor dat er zeker flink gefakkeld en gefunkeld zal worden. Een feest met Funkenküchle, optocht en…uiteraard gezelligheid. De vlammen zullen tegen de hemel slaan als teken van afscheid van de winter, laat de lente nu maar komen….!

Een groot kruis door de Allgau vakantie voorjaar 2019

De lente, tijd om te planten en te poten en tijd voor nieuw leven en…nieuwe inzichten..? Natuurlijk heb ik het land al bemest: de uien en de aardappelen liggen klaar en zullen binnenkort de grond in gaan. Wellicht in de goede week want, zo werd me vroeger gezegd, dat is de “pootweek”. En als ik dan aan de slag ga moet ik ook nog eens rekening houden met een pootschema. Zelfs een kleine boer dient namelijk geen roofbouw (een volk als de Maya’s ging er ooit aan te gronde) op zijn grond te plegen.

Als jeugdtrainer heb ik de term roofbouw vroeger geregeld uitgesproken. Jeugd te snel voor de leeuwen gooien zodat ze in korte tijd “opgebrand” zijn en de zin van het spelletje snel verliezen.

Dat ik hier noodgedwongen in de Allgau vastzit heeft wellicht ook met roofbouw te maken. Eenenzestig-plus en een palmares waar menig fietser van zal smikkelen en smullen: de mont ventoux op één dag 3 keer opgefietst, 2 keer de marmotte, de dolomietenmarathon, Luik-Bastenaken-Luik, Horn-Santiago of Horn-Noordkaap etc. etc.

Verkouden zijn…? Alleen als ik thuis ben en niet hoef te fietsen..! Ziek voelen…? Ja, maar…. niet laten merken want dan mis ik fietskilometers. Dat ik sinds enige tijd me “de slak” van het fietsgroepje beschouw…? Ik heb moeite om aan te haken en mijn fietsen is meer harken. Bij thuiskomst…. ? Ik ben dat vogeltje voor de poes…!Zal het met roofbouw te maken hebben. Drie weken geleden die verkoudheid en ik meldde me af voor de groepsrit. Dat ik snipverkouden tóch alleen op pad ging ? Jeugdig enthousiasme…?

In elk geval …. mijn (en die van Bea!!)Allgau vakantie dit jaar was geen vakantie…! Doodziek te bed, zelfs boe of ba zeggen lukt niet,spierpijn, koorts, hoest etc. Ik wist niet dat men van een griep zo ziek kan zijn….! Naar huis toe ? Bea is duidelijk: kommt nicht im Frage…! Internationale vrouwendag 2019? Voor Bea was het hard werken…! Of ik volgend jaar wéér die griepspuit ga halen (ze heeft dit keer niets gebaat) weet ik nog niet, wel is zeker dat één reden van deze griep is dat ik behoorlijk roofbouw heb gepleegd.

Of ik – eigenlijk ben ik oud genoeg! – er iets van geleerd heb? Hierover later wellicht ooit meer…! Voor nu….dankjewel Bea…!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Roofbouw

 1. Jos willemsen zegt:

  Mooi verhaal Jan ik had je al gemist op de Twc vergadering .
  Je bent niet de enige dit jaar die door de griep geveld is
  Zelf ook al 2 weken liggen tobben.
  Ik hoop dat je snel weer beter bent ik heb namelijk je hulp nodig
  Zodra je beter bent wil ik je bellen.
  Kun je mij laten weten wanneer je weer aanspreekbaar bent?

 2. Robert zegt:

  Gute Besserung
  Robert en Andrea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s