Rondje Opglabbeek

Als de weerman voor zaterdag 10 graden in zijn glazen bol ziet is het niet moeilijk om te voorspellen dat zaterdag een fietsdag zal worden. Zeker als ’s morgens nog eens gezegd wordt dat nagenoeg – op ’n bui na…. – droog zal blijven…….

Om half een staan er dan ook vier man aan de start. De een met de korte handschoentjes, de anderen toch nog dik ingepakt. De wind is behoorlijk van de partij: windkracht 5 en

P1070382.JPG

net op pad en de eerste regen. stoempen !

dat betekent volgens Hans (hij woont daar waar de wind altijd vrij spel heeft) dat de wind met 40 km/u tegen blaast. Ging ik vroeger wel eens met Har zeilen en moest met wind in gelaveerd worden, routecommissaris Peter heeft nooit gezeild en kent maar één richting met dit weer: wind tegen ! Dat de route al op vrijdag is vrijgegeven is top; iedereen weet exact wat hem te wachten staat; 79 km staan er op het programma. Sommigen blijven hierdoor juist thuis en slechts één fietser (drie keer raden wie) geeft aan dit te weinig te vinden en hij zal dus na afloop nog wat bijtrainen…..

En, heb ik me voorgenomen om vandaag eens geen kopwerk te doen, we zijn nog geen 10

P1070384.JPG

door het centrum van bourgondisch Maaseik: we hebben er weinig oog voor.

meter op pad en ik zit al op kop, wetende dat me dit vandaag absoluut de kop zal kosten. En dit terwijl routecommissaris Peter ook nog eens aangeeft dat het vandaag absoluut een heroïsche tocht zal worden ! Na 2 km langs het kanaal kakt mijn tempo helemaal in en is het Rene die naar voren komt. Ik zou het liefst in Beegden al rechtsom draaien maar heb niet de adem om de groep mee te delen dat ik afdraai én….blijf dus maar achterin zitten.

Het zijn Hans, Peter en Rene die aan tempo 25

P1070390.JPG

beestenweer !!

tegen de wind in beuken maar in Maasbracht voel ik me alweer een hele heer en pak mijn deel van het werk. Ik draai keurig in en neem het stuk naar Berkelaar, de brug in Echt, het stuk van Roosteren tot Maaseik en daarna nog wat Belgisch stoempwerk voor mijn rekening maar toch…… ik denk en reken en weet dat ik met grootmachten op stap ben die allen veel sterker zijn. Als ik in tweede wiel zittende Rene ergens in België tussen Louwel en Dorne die paar meter moet geven is mijn positie voor de rest van de dag bepaald: de 4e stek.

In de bossen van Opglabbeek krijgen we niet alleen de wind vol in het gezicht, ook de

P1070400.JPG

aan het eind van de regenboog: warme soep en een warm bad ?

regen valt met bakken uit de lucht (zal dit dan die ene bui zijn..??). Door en door nat gaat het door een erg mooi ven- en bosgebied en het is er drassig en matsjig. Dat we er echt oog voor hebben..??  Ik zie Hans zijn handen warm kloppen en ik hoor “koude fikken”. Maar….al gauw (na een minuut of 25 !!) kleurt de hemel weer blauw en we zien zelfs de regenboog. Is daar aan het eind (thuis) niet die emmer met de gouden munten (die warme kop koffie of soep) ?

Gelukkig hebben we de laatste 30 km wind vol “in ’t hat”. Als het tempo 40 gaat moet ik laten lopen: het is over en uit en op. Alles kraakt en piept en echt niet alleen de fiets. Al met al een erg mooie en…..inderdaad heroïsche tocht die onder betere omstandigheden voor herhaling vatbaar is.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in livestrong racers. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s