“maan”dag, “naam”dag…!!

Reeds eerder heb ik eens geschreven over namen. Een jaar geleden heette het artikeltjeP1150262 nog “what’s in a name” en op mijn verjaardag ging het over een voornaam, je mag één keer raden welke…..!! En weet je het echt niet dan is het niet moeilijk om dit stukje nog eens terug te zoeken door in het zoekscherm “Jan” in te geven….

Jan, een naam die ik door vernoeming heb gekregen. Oorspronkelijk schuilt hierin de voorstelling van het herleven van een vroegere generatie en werden alleen overleden familieleden vernoemd.  Traditie was dat “dood voor levend” gaat. Tja…mijn ouders braken met deze traditie: mijn broer Arno is vernoemd naar zijn toentertijd nog in leven zijnde opa Arnold waardoor ik  de “traditionele” vernoeming hierdoor zomaar in de schoot geworpen kreeg.

Een andere normaliteit was dat wanneer in het gezin een kind overleed, de naam meestal aan het volgende kind of de volgende zoon werd gegeven. Dat mijn vader Peter is komen te heten kwam omdat de voor hem geboren Peter was overleden.

Dat ik vandaag iets met namen heb… ik zal het vertellen ! Vandaag is het maandag en ik Afbeeldingsresultaat voor de dingen bij hun naam noemenhoef de naam maar om te draaien en ik krijg zomaar het woord dat symbolisch is voor deze dag. Het is een speciale- en een bijzondere “naam”dag. Vanmorgen mocht ik drie partnerschappen voltrekken en toeval of niet, bij twee paren had zowel de man als de vrouw dezelfde achternaam !! Hier in elk geval geen enkel probleem hoe men wil worden aangeschreven na de registratie en over de achternaam die het kindje krijgt, dat over enkele maanden geboren zal worden, geen discussie !

Het tweede paar met dezelfde achternaam (een buitenlands paar wiens naam “eerste” Afbeeldingsresultaat voor levenloos geboren kindbetekent) was de opmaat naar een ander speciaal “naammoment”: De éérste registratie van een levenloos geboren kindje. Ik mocht een paar ontvangen wiens kindje na 41 jaar bestaansrecht krijgt. Een emotioneel moment waarbij dat traantje vloeide. Het kindje, dat ruim 41 jaar geleden dood ter wereld kwam heeft vandaag eindelijk een naam gekregen….!!! Publiciteit…??  Nee, dit was een púúr en intiem moment voor de ouders. Hun dochtertje bestaat nu écht !!!

Voor menigeen wellicht een verhaaltje dat spreekwoordelijk “geen naam heeft”, ik ben blij “dat het kind bij de naam genoemd is” en……, ik hoop dat ik vandaag mijn naam zowel bij partnerschappen als bij registratie eer heb aangedaan.

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s