Proeven

Als men van het leven wil genieten dan moet men proeven ! Van alles proberen en doen én nieuwe dingen oppakken want: “als je altijd doet wat je altijd deed, dan krijg je immers wat je altijd kreeg..!”.

Nu proef ik al volop van het leven, lekker erop uit gaan en figuurlijk volop proeven van het buitenleven: op de fiets of te voet. De natuur ruiken, bekijken en…volop er van proeven !

In letterlijke zin proef ik ook wat af. Elke dag heb ik huiswerk aan deze hobby: wijnproeven ! Een wijnavond met vrienden en andere gezelschappen is klassjenere, gezelligheid en soms ook een lichamelijk zware hobby, zeker als het de wijnavonden  ook nog eens het thema “mijnreis-wijnreis” naar Santiago de Compostela , “Tour de France” of “Giro d’Italia” meekrijgen. Het levensmotto en het wijnmotto is dat het glas altijd halfvol is ! En inderdaad: geen wijnavond.?  De avond begint evengoed met dat wijntje !

Van een geheel andere orde is een wijnproeverij bij een wijnhandel. Bij binnenkomst is het statige pand proeft men het verleden al. Een pand dat als sedert 1862 “familie-wijntraditie” heeft en…bovendien een pand dat al in 1579 in gebruik was als wijnopslag. Vroeger werd immers alleen bier en wijn gedronken want water was in die tijd vanwege de ziektekiemen die erin zaten “not done”. Water was de bron om ziek te worden.

Op de tafels staan ze dan: 23 flessen met verschillende wijnen: wit, rood, edelzoet en champagne !! Wauw…!! Zo gaat het er thuis op een zaterdagmiddag of welke dag ook echt niet aan toe. Hier valt wat te proeven en wat een variatie in smaak en….prijs ! Tja…goede raad is hier helemaal niet duur: “aanvalluhhhhhh”P1070066.JPG

Natuurlijk is het eerst goed kijken, dan ruiken, eens goed walsen en dan (eindelijk) ………proeven. Ja, ik ga het rijtje keurig langs, beginnen met de eerste van de 9 witte wijnen. Die Spaanse schone, die boerse Franse, een Duitse witte Sylvaner van blauwe druiven, die Sancerre grande réserve van 22,25 Euro en die vieilles vignes 1e Cru die men voor 25,95 in de zak mag stoppen…om maar wat te noemen. Ja, dit is het voordeel van een proeverij…van alles en nog wat drinken waar het budget en… het gezonde verstand écht niet toe bereid is om te kopen..!! En smaken…dat doet het.

Als tussendoortje geen hapje maar een bezoek aan de 4 meter onder de grond gelegen wijnkelder waar een opslag van wel 80.000 flessen ligt en de schimmel keurig werk doet. De poetsvrouw mag hier in elk geval niet stoffen ! Na een interessante uitleg over de opslag en de botteling gaat het weer naar boven waar de rode wijn al klaar staat om geproefd te worden.P1070077.JPG

Wijn drinken is een kwestie van smaak. Van de dure wijnen vonden Bea en ik – en dat bleef onder ons – de een naar paardenmest ruiken en de ander,  de Brunello van 46,95, kreeg gelukkig ook niet haar goedkeuring waardoor de ribben gelukkig in ons lijf bleven. De wijnen waren een variatie van jong en oud, vol en licht, soepel en strakke wijn, Italiaans, Spaans en Frans. Kortom, voor elk wat wils.P1070078.JPG

Een genietmiddagje waarbij we de champagne zelfs lieten voor wat hij was. Het glas was na 18 wijnen én twee dessertwijnen meer dan halfvol geweest. Nam niet weg dat bij thuiskomst het huiswerk weer klaarstond: een Valpolicella Ripasso. Tja, één keer ben ik eens niet te streng voor mezelf, het is immers weekend en voor deze ene keer eens geen huiswerk. De Valpolicella Ripasso zal morgen worden geproefd !!

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s