Herfstvakantie…op vakantie (7)

Het licht gaat bijna uit in Polen en figuurlijk gaat ons Pools lichtje cq. avontuur hier ook eindigen. Maar eerst toch nog een berichtje over de bijzondere laatste dagen van een erg mooie Polenreis door een erg mooi Polen. Op dag 10 gaat het de “Hollandse” polder in. De grond kleurt hier zwart, het is kleigrond en de huizen staan – net zoals in ons ingepolderd landschap – op een terp. Dit landschap werd dus handmatig ingepolderd door de Mennonieten. Het Nederlandse verleden is nog terug te vinden op de kerkhoven. Kerkhoven waarop, in tegenstelljng tot de Poolse RK kerkhoven, geen bloemen te zien zijn. Tja, wie moet die bloemen ook op het kerkhof zetten..? Er zijn geen Menonieten meer aanwezig in Polen. Mennonieten komen thans nog voor in Canada en de VS (beter bekend als o.a. Amisch of Quakers) en..ze spreken nog steeds dezelfde taal (Nederduits). Ook zijn er nog oude Mennonietenhuizen te zien. Deze huizen raken steeds meer in verval omdat ze uit hout zijn opgetrokken en..de Polen dit hout in de winter graag gebruiken om zich te warmen.

In Dragocz gaan we naar een puur Pools feest. De schooljeugd geeft hier een mooie voorstelling. Hier kan het letterlijk en figuurlijk niet op. De ouders hebben diverse soorten gebak gemaakt, de jeugd heeft wafels gemaakt, er ligt Pools snoep en daarbij is er nog eens koffie in overvloed. De kinderen hebben er zichtbaar plezier in en geven zich helemaal. Na 1 1/2 uur gaan we weer verder, in de hoop dat we een goede bijdrage hebben geleverd in het voor de kinderen te organiseren schoolreisje.

Hierna gaat het naar Malbork, het vroegere Marienburg. Nu zegt u dit misschien niets maar in deze plaats ligt het grootste Middeleeuwse kruisridderkasteel én het grootste bouwwerk uit baksteen ter wereld. Het kasteel bestaat uit drie delen. Het hoge deel is opgetrokken uit 4,5 miljoen bakstenen..! Ga er maar aanstaan… Unesco heeft dit gebouw niet voor niets op de werelderfgoedlijst geplaatst. Om het het middelste gedeelte van het kasteel te komen moeten we over diverse grachten en door wel drie poorten. Er zijn zalen met een vernunftig verwarmingssysteem (en dat in de middeleeuwen), er is een toiletsysteem en een mooie kerk. De ridders die hier huisden moesten vroom en… van goede komaf zijn.

Op onze laatste Polendag lijkt het wel als of bijna thuis zijn, we zijn in Thorn…! Althans, tot 1919 heette deze hanzestad nog Thorn, thans heet de stad Torun en is evenals Krakau, Warschau en Gdansk gelegen aan de Wisla. Het is de geboorteplaats van Copernicus en ook nu ben ik weer verrast door deze mooie, oude en geheel ommuurde stad.

Gniezno, de eerste hoofdstad van Polen is voor ons de laatste stad die we bezoeken. Deze stad is nog steeds de hoofdstad van de Poolse katholieke kaerk en hier liggen zelfs nog de eerste Poolse koningen begraven. Voor de rest….een stad die ik nu al vergeten ben…of het zou moeten zijn dat we hier voor iets meer dan een appel en een ei 2 tosties, 2 koppen soep én 1 koffie en 1 bitter lemon hebben kunnen nuttigen….

Resumerend: In Polen is het goed toeven. De tien dagen in Polen bleven verrassen en ik heb mijn beeld behoorlijk moeten bijstellen. 2800 km door Polen maakt dit beeld: Mooie steden, mooie natuur (in Polen is overigens nog het enige oerbos van Europa), de cultuur, de Hollandse geschiedenis, het behulpzame volk, het eten, het oorlogsverleden etc. etc. En mocht iemand het nog ooit over “die arme Polen” hebben, ik weet wel beter! De Polen hebben het goed voor elkaar.

Oh ja….. Als Asterix en Obelix op zoek zijn naar een goed land dan kan ik hun Polen warm aanbevelen. Door de maretakken zie je soms het bos nog niet meer…! De toverdrank ingredienten zijn hier in elk geval volop aanwezig. Voor de Polen is er overigens een andere toverdrank. De schappen liggen hier vol met wodka die je al voor 6 euro per liter kunt kopen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s