Herfstvakantie…op vakantie (6)

Misschien is bij velen de vakantie al voorbij…het “op vakantie” zijn is nog volop gaande. Vanuit Warschau gaat het naar het noorden en onderweg zien we veel Nederlandse invloeden. “Onze” bank voor farmers heeft hier royaal geïnvesteerd in mega kippen-, varkens- en koeienboerderijen die slechts door enkele personen bemand worden; een technisch staaltje van automatisme in de veeteelt…ja, Polen blijft verbazen. En niet alleen Nederlandse invloeden bij de opbouw na 1980, in de 16e eeuw kwamen Nederlandse Mennonieten naar Polen en polderden het gebied bezuiden Gdansk in. De dijken en de sloten – gelegen beneden NAP – laten het heel Hollands lijken. En als de kaart van dit gebied eens goed bekeken wordt dan komt zelfs in Polen het dorp Holland voor…!

Als het via Elblag, bekend om zijn kanaal met scheepslift maar verder een grijs en grauwe stad zoals ik me eigenlijk heel Polen voorstelde, verder oostwaarts gaat zitten we vlakbij de Russische enclave Kaliningrad, het vroegere Königsberg. De weg er naartoe….bar en boos en als we melk bij ons hadden…het zou zomaar boter zijn geworden! Hier komen we uit in Fromborg, het vroegere Frauenberg. Buiten het Copernicusmuseum is het hier buiten het seizoen “tote Hose”. Alles is dicht en dus blijven we hier gelukkig niet al te lang.

We zitten in Noord Polen en dus… we zien de zee. Als we het over de Oostzee hebben verklaren de Polen ons voor gek. De zee ten noorden van Polen heet hier de Baltische zee. In dit vroegere Oost-Pruisen komt nog maar één Duitse naam voor omdat het historische betekenis heeft: de “Westerplatte”, waar op 1 september 1939 de tweede wereldoorlog startte.

Deze kalte “platte” (het regent als een beest en de gevoelstemperatuur is slechts 2 graden) ligt vlakbij Gdansk, het vroegere Danzig dat tussen de wereldoorlogen een vrije stadstaat was. Een stad die onlosmakelijk verbonden is met “solidaridad”, Leninwerf, Lech Walensa en…het vrije Polen! En alweer…deze Poolse stad is een bijzondere stad die me -zelfs in de regen – verrast. Niet alleen is er een gigantisch en modern winkelcentrum waar menig westerse stad jalours op zou zijn, de stad toont in alle pracht haar Nederlandse verleden met zijn mooie trappengevels.

En…als de regen stopt dan geeft deze mooie plaats als klap op de vuurpijl nog een mooie verrassing: hollandse luchten…!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s