Herfstvakantie. ..op vakantie (4)

Na Krakau is het tijd voor wat anders, het gaat naar het noorden. Nee, niet naar de Noordpool maar naar het noorden van Polen. En weer moet ik zeggen, die Polen hebben het goed voor elkaar. Wegenbelasting kennen ze niet, alleen moet men tol betalen als men over de autoweg gaat. Autowegen die overigens zijn aangelegd door de Zweden, die hier 30 jaar de tolrechten hebben en daarna….is het voor de Polen ! En… we rijden een beetje over “onze” weg, autowegen zijn namelijk ook via europese subsidie aangelegd..!! Armoedige huisjes…? In geen velden of wegen te bekennen. Mooie huizen, mooie tuintjes en geregeld huizen die in aanbouw zijn, de eigenaren zijn in het buitenland aan het werk en aan het sparen om de bouw verder af te maken. En de auto’s. ..? Niks, noks, nada lada maar lexus, bmw en andere mooie auto’s. Ik vraag me af of of wel in polen ben of….had ik zo’n verkeerd beeld van Polen…?

Van Krakau tot Warschau (en dat zijn toch 400 km) is nagenoeg één fruitteeltgebied. Polen is zelfs wereldwijd de grootste exporteur van peren! Nu wil ik geen appels met peren vergelijken maar de appeloogst is in volle gang en geoogst wordt nog handmatig en wel door….Oekraīners…! Voor dit werk vindt men geen Polen meer, die zijn niet gek..! Ook zie je grote velden met bessenstruiken en …wellicht dat over een jaar of tien de eerste flessen “Polski vini” over de toonbank rollen…

Vervolgens komen we in het mooie stadje Sandomierz, evenals Wroclaw en Krakau een van vroegere hoofdsteden van Polen. Een mooi stadje met oude gebouwen en ook hier is geen armoe te bekennen. De appels die we op de markt kopen – 4 dikke appels voor maar liefst 4 zloty – zorgen ervoor dat we verstandig aan het snoepen zijn, dat we de dokter weghouden en….dat we de Poolse economie weer een behoorlijke injectie gegeven hebben…!

Oh ja, 1 zloty is 0,25 €.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s