Herfstvakantie….op vakantie (2)

Schreef ik dinsdag nog over de mooie stad Wroclaw, het is me nu al duidelijk: “de eerste koekjes zijn voor de kinderen”. Vanaf Wroclaw gaat het verder Polen in en komen we uit in Krakau. Het is niet de grootste stad maar…wel de drukste stad van het land en evenals andere ģrote steden in Polen (hierover later meer) ligt deze stad aan de langste rivier van Polen (1000 km), de Wisła.

Krakau is een oude stad en… een stad die geen vonkje oorlogsgeweld gekend heeft. In tegenstelling tot Warschau, Wroclaw of andere steden in Polen zijn hier alle gebouwen nog écht oud. Het is een universiteitstad, de vroegere hoofdstad van Polen en bisschopstad. Het beeld van de

Poolse paus Johannes Paulus II staat dan ook te pronken voor de mooie kathedraal van Krakau en in de stad is duidelijk dat de stad aan de Barnsteenroute ligt; overal winkels waar men barnsteenproducten kan kopen.

Opvallend gebouw is toch wel het boven alles uittorende paleis en de ernaast liggende kathedraal. Over de stad kijkend ziet men torens, in het bijzonder kerktorens. Warschau heeft een slordige 130 kerken en het rijke roomse leven is hier nog helemaal echt. Meer dan 98% is katholiek en meer dan 65 % hiervan ziet men wekelijks in de kerk. Kom daar bij ons nog eens mee aan..! Op de straat dan ook veel nonnen en priesters te zien, oud en jong.

Krakau ademt ook oudheid en ook al ligt de stad niet aan de zee, het is een Hanzestad met uiteraard de prachtige gebouwen die bij een dergelijke stad horen.Het marktplein is een van de grootste in zijn soort en in het midden ervan ligt een prachtige Lakenhal. De koetsen rijden af en aan en op het hele uur is het op de markt te doen; trompetgeschal vanuit de kerktoren totdat….. ineens dat abrupte einde omdat het herinnert aan een torenwachter die in de 13e eeuw zijn trompet greep toen hij de Tartaren op de stad af zag komen en… bij de vierde toon getroffen werd door een pijl……

Krakow….een absolute aanrader, een stad met mooie glaswerk winkeltjes, de aardewerkbloemen voor een prikkie te koop zijn en…. een stad waar we met de kerst nog aan terugdenken als dat engeltje een mooie plaats in de kerstboom zal innemen.

Maar…Krakow is meer! Ga je naar Krakow dan moet ook de zoutmijn vanWielickza bezocht worden. Ruim 700 jaar oud en we dalen hier 800 treden af om uit te komen op 165 meter onder de grond. Ruim 4 km lopen we waarbij we horen dat we slechts 1% van het totale gangenstelsel belopen. Even aan de muur likken, waar dan ook, ( hoeveel mensen zullen me voor zijn geweest) het is zout…! Een indrukwekkende mijn met kapellen, kerken en beeltenissen. Echt, voor elke Krakau bezoeker een “to do”. Oh ja, gelukkig gaat het met zo’n vooroorlogs mijnliftje in volle vaart weer terug naar de grond.

En…wat is een reis aan Polen zonder die Poolse avond…? Zang, dans, polka, mazurka, klederdracht en…drank…!!! In een woord: feest…!!

En dat een bezoek aan Krakow ook gecombineerd moet worden met een bezoek aan Oswieciem dat bericht ik later.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s