“Cultuur puur”

Schreef ik een paar dagen geleden nog over de pure natuur van de Algau, de pure cultuur van de Allgau niet meenemen zou een doodzonde zijn. Inderdaad, een doodzonde want de Allgau is het gebied waar het geloof sterk geworteld is, zowel in het land als ook bij de mensen die er wonen. De talrijke kapellen, kerken, kloosters en niet te vergeten wegkruisen geven dit overduidelijk aan. Op de mooiste plekjes in de natuur

dat wegkruis en…de spreuk onder zo’n kruis zorgt er telkens weer voor dat je er niet zomaar aan voorbij gaat…! Menig schilder heeft hier zelfs zijn (hemels) schilder-én levenswerk zomaar op dat huis neergezet. Én die aan dit alles voorbij loopt, in het voorbij lopen wordt men begroet met “grüss Gott”. Een groet die overigens een afkorting is van Grüsse dich Gott, dat “u begroete God” betekent. Ja..de Allgau duidelijk als de

hemel op Aarde..!! En degene die het niet kan geloven die zal zeker van gedachten veranderen bin het drinken van een ander culturele erfgoed van de Allgau, dat biertje. Zeker als dat bier ook nog eens “Engelbier” heet, ein Bier, so himmlisch wie sein Name….!

Naast kerken, kastelen, mooie muurbeschilderde gebouwen is zuivel een ander cultureel erfgoed. De altijd groene weides waarop de typische Allgau koeien staan te grazen zorgen voor wereldbroemde melkproducten. Wie heeft er nog nooit van Milka of van Mmmmmüller gehoord…! De Allgau, het gebied waar kaas, yoghurt, boter en melk een puur nature voedingsbodem heeft. Cultuur in combinatie met pure natuur.

Een ander erfgoed is de mooie klederdracht. De heren in erg dure en prachtige lederhose en de dames in machtig mooie dirndljurken tonen zich hier tijdens elk feest waarbij de processies, de meiviering en .. de Viehscheid als absolute hoogtepunt moeten worden gezien. En weet, een leren broek kost al gauw meer dan 200 euro maar…dan mag je wel gezien worden en voel je je al gauw een echte “bayrische büble”. Cultureel erfgoed, met de paplepel ingegoten…!

En..loop je bij de Bären, de Löwen, de Hirsch of waar dan ook naar binnen voor dat maal, je krijgt iets oerdegelijks culureel culinairs voorgeschoteld…!

Als men dan nog eens deelneemt aan een volksfeest als de Viehscheid dan weet u pas wat genieten is van -zoals wij wel eens zeggen- hoempa muziek. Met het “volkslied” van de volksmuziek, de “Böhmische Traum”, is de Allgau als in een droom die waarheid wordt.

Heeft u de komende maand niets voor…? Het vee zal in talrijke plaatsen weer met een groot feest van de alpenweiden het dal in worden gedreven en feestelijk onthaald worden. Een puur cultuur gebeurtenis die u moet hebben meegemaakt…..

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s