Prestatie…!!

De afgelopen weken zijn we weer helemaal getrakteerd op mooie sportieve prestaties. DeIMAG1530.jpg Tour de France sluit vandaag af en velen hebben vanuit de huiskamer gezien dat een fietsprestatie neerzetten fysiek toch van een andere dimensie is dan die voetbalprestatie waarbij “verwende miljonairs” bij het kleinste zuchtje wind voor 5 minuten tegen de vlakte gaan en doen alsof de wereld vergaat. Ja…..voetballers hebben het zwaar..!! Ze lopen me wat af gedurende een wedstrijd; wel 10 kilometer…!! Dat ze heel veel krachten en adem verspelen door maar tegen de scheidsrechter te blijven praten scheelt zeker 5 km…..!!

Nee…dan zijn de fietsers toch een ander soort volk. Veel minder verdienen en niet zeuren: het is koers !! Bij 30 graden “even” 200 km fietsen en enkele bergen van buitencategorie beklimmen: voorwaar geen sinecure ! De Nederlanders voorop en in de aanval, wat een beeld en wat mooi om de solo van Nederlander Steven Kruijswijk jammergenoeg als een stervende zwaan op de Alpe d’Huez in schoonheid te zien sterven. En een valpartij of tuimelpartij over een muurtje de diepte in…… opstaan, kijken of de fiets nog heel is en doorgaan. Aan de finish is het dan kijken naar de schade en ja….soms is het een sleutelbeenbreuk of een gebroken knieschijf.

Het zijn niet alleen Tom, Chris, Geraint of Nairo die deze Tour en de dagelijkse ontberingen hebben moeten ondergaan. Ooit gehoord van Oss, Hardy of Vachon..?? Ook zij hebben de afgelopen weken 3500 km door Frankrijk gefietst en waren bezig met uit de wind zetten, water halen en wiel afgeven.

Een heel andere fietsorde en in prestatie vergelijkbaar met die Tourfietsers kwam ik IMAG1531.jpggisteravond een fietser uit Horn tegen, een voornaamgenoot van de man die tijdens de etappe over de Croix de Fer naar Alpe d’Huez de aanval zocht. Niet Steven maar Stephan was aan zijn dagelijkse tocht bezig. Nu ken ik Stephan al jaren en wel als die knaap die op de ladder aan stroom stond te werken en altijd bereid was om te helpen. Sedert een aantal jaar is Stephan Henderickx gekluisterd aan de rolstoel. Van alleskunner naar aangewezen zijn op anderen….. Maar, Stephan is ook een knokker. Van niets meer kunnen en in de rolstoel geduwd moeten worden naar zelfstandigheid. “Aardappelen schillen kan ook als men niet kan lopen”, zei hij ooit tegen me. De rolstoel maakte plaats voor een handbike want dat betekent ook zelfstandigheid. De ene keer alleen en de andere keer met maatje Elly op pad. Een rondje door Horn en rondjes door de Weerd of Beegden zijn dagelijkse kost. Koud of warm, het liefst er op uit. Dat Stephan het na enkele jaren wel gezien had met alleen fietsen is menig passant sedert een half jaar duidelijk. Hij zag zoveel troep langs de weg dat hij nu dagelijks op pad is met de handbike en onderweg met prikker de troep opruimt die menig fietser en automobilist achteloos in de berm werpt.

Stephan, de Tourrenners worden vandaag in Parijs gehuldigd. De paparazzibloemen zijn vandaag voor niemand anders dan voor jou !!!

P1080118

bloemenhulde voor Stephan

 

Dit bericht werd geplaatst in Sport, Verhalen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Prestatie…!!

 1. Anne zegt:

  Mooi verhaal, zo waar!
  Hulde en respect voor stehhan 🌻🏅

 2. LOUIS Vermeuken zegt:

  Mooi Jan ook wij hebben genoten van de tour
  en niet alleen de tour ook de natuur er omheen.
  Van jouw annekdote over Jan Hedrikx krijg ik spontaan tranen in de ogen, ik zag hem gisterenavond zelf op weg naar Beegden.
  Chapeau wat een doorzetter.
  Louis en Annemie

 3. Arthur zegt:

  Petje af voor Stephan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s