Horn-Scherpenheuvel-Horn

9 juni 2018:de tocht naar Scherpenheuvel staat op het programma. Voor de 7e keer inmiddels. Een tocht van een slordige 220 km door geheel Belgisch Limburg naar Belgisch Brabant. Bestemming is het grootste Belgische bedevaartsoord Scherpenheuvel.  Waarom ik zoiets doe…?? Omdat ik een beetje gek ben…??? Of gewoon…omdat ik het nog kán en omdat ik weet dat menigeen dat licht en de warmte van dat kaarsje dat ik daar ga opsteken zeker kan gebruiken.

Dat het een hele onderneming is…??? Zeker te weten !!  al maanden is het droog en warm

P1000412.JPG

stilte en mooie natuur

alleen…een paar dagen voor deze onderneming regent het altijd. Afmeldingen welteverstaan….!! Maar niet iedereen meldt zich af. Zo staan we om half 8 met zes !! man aan de start. Peter en Rene fietsen een paar uurtjes mee en Jan, Dion, Hans en paparazzi gaan voor de hel(s)e (of is het een “hemelse” ??) rit. Menig fietser durft het in deze tijd nog niet aan om maar door dit gedeelte van België te fietsen vanwege een klein beestje, de processierups. Nou, deze zes “processiefietsers” laten zich in elk geval niet door dit beestje afschrikken.

De routecommissaris heeft weer een mooie route gemaakt en het “hier ben ik nog nooit

P1000439.JPG

de ene helm nog een mooier kunstwerk dan de andere

geweest” is niet van de lucht. In de nabijheid van Zonhoven draaien Rene en Peter af en als we even later de motoren op het circuit van zolder zien beseffen we da racen vandaag niet aan ons besteed is: het is drukkend warm. In de nabijheid van Herk de Stad is het even een “ommetje” (ook dat nog !!)  maken om in Halen het monument ter herinnering aan “de slag om de zilveren helmen” (aug. 2014) te bekijken. Hier staan 40 grote betonnen helmen (elke Belgisch Limburgse plaats heeft één helm geleverd).

Hierna gaat het “heuvelen” en rond de klok van twaalf komen we in ScherpenheuvelP1000459.JPG aan. Hier worden uiteraard kaarsjes aangestoken; voor de een dat beterschapskaarsje, voor de ander dat gelukskaarsje, dat kaarsje dat licht en dat kaarsje dat warmte brengt. Dat het kaarsje langzaam aan het uitgaan is bij de fietsers…….. Er staan inmiddels 113 km op de teller en het wordt alleen maar warmer. Gelukkig zegt de routecommissaris dat hij een kortere terugweg weet………….

De route voert ons door machtig mooie natuur en stille fietspaden en wegen met af en toe eens wat bebouwing. Op de terugweg reden om te stoppen, halt te houden en een beroep te doe op een oud Belgisch recht: aanbellen bij mensen en vragen om water ! Als we tien km verder ook nog eens een tankstation aandoen dan wordt er nog eens P1000461.JPGbijgetankt (cola voor de suikers en mars voor de energie).  En…..wat is het stil de laatste 50 km.  Niet alleen omdat het door stiltegebied gaat maar ook omdat het bij de meesten echt helemaal op en over is !

Om zes uur zit de pelgrimage er op !! 220 km op de teller en de commentaren zijn verrassend: “dit P1000448.JPGhad ik niet willen missen”,  “een fantastische tocht” en…  “volgend jaar ben ik er weer bij”.

Of ik er dan bij ben…???  Weet u hoe ik me nu voel…??  Nou, ik kan er kort in zijn: ik voel me goed maar tóch ook alsof ik gisteren 220 km heb gefietst….!!!!!

en voor iedereen: weet, het kaarsje brandt, ook voor JOU !!!

en oh ja: route nafietsen ? het kan ! https://www.relive.cc/view/1627489761 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s