Op stap

Op vrijdag de 13e op stap gaan, is dat niet vragen om moeilijkheden…? Niet dus, ik ga namelijk met mijn “klavertje vier” op stap. Regelen hoefde ik niets. Ik denk terug aan de uitstapjes met de kinderen naar Bokrijk, Hemelrijck of land van Ooit waarbij het van begin tot eind mijn zorg was om een leuke trip te organiseren. Als ik 8 uur voor vertrek appjes voorbij zie komen van “wie heeft de tickets” dan weet ik niet of ik me zorgen moet maken… Ach, de kinderen hebben meer gereisd dan ik dus, waar maak ik me druk over…!

Het gaat op stedentrip, en niet zomaar een stad. Ik geloof dat menigeen deze stad zeker niet op het lijstje heeft staan, ik ook niet ! Een reden temeer om maar alles op me af te laten komen. Dat het een stad is die, gezien de uitspraak en klemtoonlegging, ook bij Bas en Pim geen bellen doet rinkelen is me al snel bekend en als ik dan ook nog eens hoor of deze stad ergens in Spanje ligt dan kan ik alleen maar lachen.

Op voorhand kan ik over deze stad zeggen: het is de hoofdstad van het land en ik heb ooit van de plaatselijke voetbalclubs gehoord. En verder…..? Helemaal niets ! Eenmaal aangekomen moet ik wel even mijn horloge bijstellen en er een uur bijtellen. Kwart voor drie is plots kwart voor vier en….het is heerlijk zomers warm. Waar we zijn….? Lees verder en laat je verrassen.

Voor 80 eurocent krijgen we een bustransfer van het vliegveld naar het centrum en meteen valt ons op dat het een stad is met veel groen en een stad die omringd is door bergen met besneeuwde toppen. We zijn in Bulgarije en de Vitashi boulevard is de Ramblas van … inderdaad Sofia.

Het eten en drinken is er goedkoop en de bierdrinker kan zich hier nog eens goed uitleven; voor 1,50 euro die halve liter, alleen…. hoe moet zo’n bulgaarse menukaart gelezen worden….? Je merkt dat het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Wij trekken in elk geval de stoute schoenen aan en gaan op toeristisch pad door Sofia.

Met enige voorinformatie en internet komen we een heel eind. Opvallend is het geringe verkeer in deze 1,2 miljoen tellende stad. Of men zich geen auto kan permitteren? Het gemiddelde maandinkomen in Bulgarije is er in elk geval niet naar. Met 450 euro per maand vinden we het niet gek dat de Bulgaren massaal naar Nederland komen om “rijk” te worden. De trams, trolley- en gewone bussen rijden hier over veelal slechte wegen.

Wij gaan op pad om de “rijkdommen” van Sofia te bekijken en ik kan stellen dat het verrassend is. Mooie parken, veel fonteinen, antiekmarkt, markthal en mooie kerken. Zelfs moskee en synagoge laten we niet links liggen. Het leven speelt zich hier veelal op straat af. We zijn gefascineerd door de ligging van sommige eeuwenoude gebouwen waar men gewoon een hotel of communistische gebouwen omheen heeft gezet; het was nog een treffer dat we het oude Sveti Georgi kerkje vonden! Ook de wisseling van de wacht bij het parlement was een mooi spektakel en de gouden koepels op de Sveti Sofia en Alexander Nevski kathedraal

zijn indrukwekkend. Ook is de street-art van Sofia best bekend en als men er geen oog voor heeft zou men er zomaar aan voorbij lopen….

Sofia, een stad met een eeuwenoude historie is verrassend, alle highlights zijn goed te belopen en het vinden van een leuk terrasje is geen moeilijke opgave. Een aanrader om een weekend naartoe te gaan…! Bas, Fleur, Pim en Jip, bedankt…! Om deze reis met jullie te ondernemen was de absolute top

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Op stap

 1. LOUIS Vermeuken zegt:

  Hallo Jan,
  Geweldig om je ervaringen in Sofia te lezen.
  Veel steden in Europa heb ik bezogd, echter Sofia zou niet in me opgekomen zijn.
  Toch de moeite waard dus.
  Dicht bjj huis kun je soms ook wat prachtigs ervaren. Gisteravond in heus concert van 2 fanfares ( Neer en Buggenum) vertolkten met mmuziek, woord en zang het leven van Aldegundus.
  Dit alles in de prachtige sfeer met licht en geluid scenes in de monumentale kerk van ja lees het goed, Buggenum.
  Ook een moie ervaring djchr bij huis.
  Louis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s