Verkiezingen

De volgende week mogen we weer naar de stembus om onze keuze te maken. Niet voor één verkiezing maar zelfs voor twee tegelijk..! Stemmen we vóór….??? of stemmen we tegen…???  Gaan we voor landelijk …?? of…. gaan we voor lokaal…??  Kiezen we voor de jeugd ?? of kiezen we voor oud ?? en…. kiezen we op die vrouw  ?? …of …wordt het toch die man..?? In elk geval, er is genoeg te kiezen. Kiezen, een recht dat eerst enkel was voorbehouden aan mannen met een speciale inkomenseis en later alleen aan mannen totdat in 1920 ook de eerste vrouw – mevrouw Elise Schrijnewerkers – haar stem uit mocht brengen voor de verkiezingen van de gemeenteraad in Gronsveld. P1040285.JPG

Voor ons een recht, voor de Belgen nog steeds een plicht en lange rijen kiesplichtigen staan voor het stembureau te wachten. Een aparte gewaarwording waar ik -in 2014, op mijn weg naar Santiago de Compostella- getuige van mocht zijn.

wpid-20140525223811.jpg

wachtrijen om te stemmen (België 2014)

P1040265.JPG

instructieavond(en)

Dat er achter de schermen heel wat werk verzet moet worden waar de kiezer totaal geen notie van heeft wil ik toch even duidelijk maken. In een stad als Venlo (100.000 inwoners)  moeten al gauw 500 mensen gemobiliseerd worden voor het bezetten van stembureaus en het tellen van de stemmen. Ik heb het dan nog niet over degenen die moeten zorgen dat de P1040269lokaliteiten beschikbaar en op tijd open zijn, degenen die moeten zorgen dat de stemhokjes en

en elke stembus moet afgesloten worden

stembussen bezorgd zijn, de communicatie naar de burger toe, het bezorgen van oproepkaarten,instructie etc. etc. etc. Óf… het in orde maken, controleren en informeren van al die politieke partijen die zich nu zo mooi op de voorgrond presenteren. Verkiezingen organiseren is een proces waar de mensen achter de schermen niet dagen of weken maar….. al maanden mee bezig zijn !

Sinds deze week is het harde labeur en de komende verkiezingsweek zal er nog een stap – nee !! veel stappen (zelfs het Venlooppaviljoen, het grootste loopevenement van Zuid-Nederland, is stembureau !!) – extra moeten worden gezet waarbij het spannend zal blijven totdat de nieuwe raad benoemd is én.. totdat de uitslag van het referendum.

Dat ik tussendoor toch nog even naar  “mien dörpke” ga om te stemmen doe ik niet P1040286.JPGzomaar. Ik stem namelijk op een persoon ! en niet zomaar één…!!  Ik stem op iemand die het niet altijd met mij eens is en…waar ik het niet altijd mee eens ben. Ik stem op iemand waar ik zelfs wel eens ruzie mee heb gehad. Ik stem gewoon op diegene die al jaren zijn best doet voor elke stem en ook nu weer voor elke stem zijn best zal doen en … ik stem op degene waar ik altijd op heb gestemd en…waarvan ik weet dat hij ook altijd die steun en stem voor mij zou zijn.  Ja…stemgeheim of niet, ik maak er duidelijk geen geheim van !  Mijn stem gaat naar de nummer twee van lijst 1, mijn broer, gewoon omdat ik weet dat hij zich net zo onvoorwaardelijk  inzet voor “zien dörpke en gemeindje” dan hij zich al zijn hele leven lang voor mij klaar heeft gestaan.

Arno – of moet ik zeggen LIJST 1 NUMMER 2 !! – toi, toi, toi en in figuurlijke zin: “Hals und Beinbruch” a.s. woensdag en … hoe het ook loopt: mijn stem blijf je houden, wij gaan Samen Verder !!! Is geteikendj: dien aodste broor !!

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s