Nao ’t Zuuje

“Nao ’t Zuuje”, woorden die de afgelopen weken vaak zijn uitgesproken. Bijna elke carnavallist of, beter gezegd, elke vastelaovesgek of – in mijn geval – elke Venlo-liefhebber zal met trots naar de documentaire over de vastelaovendj ( in Venlo willen ze niets van die letter “j” weten) gekeken hebben en de emoties die dit feest met zich meebrengt. Een documentaire met een lach en een traan maar vooral veel trots ! Trots op dat volksfeest en trots op Venlo. Is Venlo al voetbalhoofdstad van Limburg, in Venlo wordt ook de aftrap verricht van de Vastelaovendj want heel Limburg kan genieten van de tv uitzending of… zelf aanwezig zijn bij de “opening” van dit volksfeest in de zoepkoel, waar vanuit heel Limburg naar de boetegewaone boetezitting wordt afgereisd. Venlo, als Vastelaoveshoofdstad!

Ik kan het weten, nergens leeft Vastelaovendj meer dan in het stedje van lol en plezeer. En als daar nog eens bijkomt dat de

Mat en Jeannette, wengske aan wengske same op det bengske

personeelsvereniging van de gemeente de boerebroeloft mag organiseren en… een collega ook nog eens ” moder vanne broed” is en andere collega’s deel uitmaken van het boeregezelsjap dan mag duidelijk zijn dat de afgelopen maanden maar één hoofdletter telde, de “V” van Vastelaovendj.

In menig provincie werd door velen de volgende zin uitgesproken: “nao ’t Zuuje”. Mensen die al jaren weg zijn komen dan weer terug want dit feest zit immers in de genen.

Tja… ook in mijn genen…! Immers, na elke werkdag zeg ik: “nao ’t Zuuje…!”. Dat het vastelaoveslempke bij mij nog maar een waaklichtje is blijkt uit mijn uitroep een paar dagen geleden, ” nao ’t Zuuje..!”. Niks,noks vastelaovendj, niks, noks drukte en mombakkes. Nee, heerlijk de rust opzoeken en de natuur in om 600 km zuidelijker te genieten van witte confetti en bij minus 15 graden verkleed te gaan als dat michelinmannetje.

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s