onwerkelijk……

Ik kijk eens op het “garmin dashbord” van mijn fiets en zie dat de thermometer 9 graden aangeeft. Hartje winter en zonder overschoenen en met de zomerhandschoentjes maak ik dat “winters”rondje. Wat is er toch aan de hand met “onze” winter..??

De weerman heeft het over te halen records op woensdag; het kwik zal oplopen tot misschien wel 15 graden !! Nog nooit vertoond !!! Ja, iedereen zegt nu ineens dat het Afbeeldingsresultaat voor de mussen vallen van het dakvroeger heel anders was en dat de opwarming van de Aarde nu toch wel heel erg hard gaat. Afgelopen zomer vielen de mussen van het dak en op dit moment is het bijna zover dat de mussen weer tevoorschijn komen. Winter ?? vrieskou..?? wie ka het zich nog herinneren..??

Sommige geleerden spreken over opwarming als gevolg van El Ninjo, de warme golfstroom en andere geleerden hebben het over opwarming vanwege het broeikaseffect.

Nu ben ik geen geleerde maar ik kan u vertellen dat u zich niets moet laten wijsmaken, het valt best wel mee met die opwarming….. Op 21 juni 2017 – volgens meteo

20170621204458

kou, koud, koud !

Limburg was het op die dag nog nooit zo warm geweest in Limburg – fietsten Bas en ik ergens in “the middle of nowhere” in het gebied van de permafrost. De temperatuur was 3 graden en ging alleen maar in dalende lijn. We waren net de Poolcirkel gepasseerd en dat hebben we niet alleen geweten, we hebben het ook ervaren !! Namen als Jokkmokk en

P1050076.JPG

in geen velden of wegen een restaurant of cafe..!!

Gällivare kwamen voorbij en het gebied werd alsmaar dunner bevolkt. Ik zie de Duitse fietser uit Dresden om het een beetje warm te krijgen aan aan de kant van de weg oefeningen doen en de Fransman – die ons in eerste instantie nog inhaalt – haakt plots helemaal af: koud, koud, koud !! En als we tegen de avond eenmaal dat bedje gevonden hebben stap ik erin…de jas blijft aan….wat heb ik het in deze trieste en troosteloze omgeving voorbij die Poolcirkel “ozelig”koud !! Koud, koud, koud !

Vanuit die luie stoel denk ik nu nog eens terug aan die koude zomerdag en vind ik het een genot om de koudste zomer in 50 jaar te hebben meegemaakt in het noorden van Zweden, Finland en Noorwegen en denk ik:  wat hebben we het toch over opwarming van de Aarde ? Als men bedenkt dat de temperatuur van de Aarde de afgelopen 120 jaar slechts 0,8 graden gestegen is dan valt het eigenlijk toch nog best mee…??

En …. oh ja, ik heb eens gekeken naar de temperaturen op dit moment in Jokkmokk,

20170626181952

mooie pauzeplek: in een “moszetel” in de regen !!

Gallivare en Enöntekio. Afgelopen zomer vonden Bas en ik het er winters koud en kan ik enkel aangeven dat de Aarde er helemaal niet aan het opwarmen is !! De temperaturen schommelen er nu  van maximum temperaturen van minus 22 en minima van zelfs min 33 !!! Dat is pas winter en ik denk dat degene die hunkert

20170628212743

hartje zomer in het hoge noorden

naar een beetje winter toch liever niet in deze omgeving de winter wil doorbrengen.

Laatst zag ik een reportage van een fietser die zich een weg baande door het ijskoude Siberië en keek ik Bea eens met een schuin oog aan. Och…2020 is nog ver weg en… of ik het doe is inderdaad nog een héél groot vraagteken maar…. het lijkt me best een mooie uitdaging om in de winter met de fiets naar de Noordkaap te gaan….!!! Lijkt dit jou ook wat ?? opgeven kan! Wel snel doen want..vol is vol !! Want …wat nu nog onwerkelijk is kan zomaar ineens werkelijk zijn…!!!

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, expeditie Noordkaap, Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s