Black-Friday

Op deze “black” friday wil ik even terugblikken naar de plekken waar ik afgelopen Afbeeldingsresultaat voor black fridayzomer verkeerde: Jokkmokk in Zweden en Alta in Noorwegen. Plaatsen waar de black-friday gezien kan worden naar een (weliswaar érg vrij vertaalde)  black-fryday, een “donkere vriesdag”.

Als ik op deze november-vrijdag om 16.00 uur op de fiets zit gaat de zon bijna onder en

P1030813

Horn, 24 november 16.00 uur

besef ik dat het binnen een half uur donker is. Ik denk ook dat menigeen de afgelopen tijd wel eens hardop gezegd heeft: “wat is het vandaag toch vroeg donker…!!!”. Het begint eigenlijk pas echt als eind oktober de klok een heel uur teruggaat. Menigeen heeft er weken last van !! Hierna is het elke week een kwartiertje minder licht tot 21 december en daarna kunnen we ons alweer opmaken voor het voorjaar waarbij tussendoor ook nog eens de spreuk: “de dagen lengen en de winters strengen” zijn opwachting maakt.

Een ander verhaal in Zweden en Noorwegen. Wat was het afgelopen zomer bijzonder om

P1040842.JPG

een “nachtelijke” juni foto

de nachten over te slaan. Het was licht en het bleef licht; om twee uur in de nacht was

P1040930.JPG

20 juni: droog in Jokkmokk (webcam via link Jokkmokk nú)

het geen nacht maar dag !! Op dit moment de totaal omgekeerde wereld aan http://www.jokkmokk.com/webcam/realtid-parken/ de poolcirkel. In Jokkmokk ging vandaag de zon op om 9.10 uur en om 13.41 uur was het al avond !!  en dat bij sneeuw en minus 15 graden…!! Ik besef dat ik totaal geen reden had

P1040908.JPG

20 juni: in korte broek bij de poolcirkel. Toch wel frisjes…!!!

om in juli te klagen over dat beetje natte sneeuw en de “kou”.

Zeven dagen later en een slordige 700 kilometer noordelijker arriveerden Bas en ik in Alta. We hadden nog nooit van deze meest noordelijke stad in Noorwegen gehoord en tijdens ons verblijf werd ons verteld dat het enkele maanden

P1050549

Alta hartje zomer: de sneeuw en de kou is vlakbij

licht was maar eenmaal richting het najaar gaat het erg snel en wordt het ook snel en lang donker. Het is de plaats die in het Noors “nordslysbyen Alta” (noorderlichtstad Alta) wordt genoemd; gelegen aan het Altafjord is het hier vaak minder bewolkt dan in andere plaatsen in Noorwegen. Vandaag ging de zon in Alta om 10.36 op en om 11.50 was het weer donker; slechts één uur en 14 minuten licht…!! Je zou er depri van worden. Maar…dat is

P1050551

een zomers Altafjord

nog niet alles, over twéé dagen is de enige zon die men in Alta nog te zien krijgt de “hoogtezon” en kan men tot 17 januari naar buiten gaan op elk tijdstip van de dag, het is en het blijft donker !! Hoe het er  nu is, kijk via de webcam en geniet de duisternis http://portalta.kystnor.no/ Had Alta in de zomer al geen uitstraling als stad (we zochten een centrum maar vonden er geen !!), het zal zeker geen pretje zijn er nu te vertoeven.

 

Klagen over dat het vroeg donker is of klagen over een beetje kou..?? Mij hoor je niet en wellicht dat u er vanaf nu ook een beetje anders tegenaan kijkt……..

en…oh ja…voor de lezers uit Horn en wijde omgeving, er is gereageerd op dit stukje en dat doet altijd goed: lees het en doe uw Afbeeldingsresultaat voor alles onder een dakvoordeel in deze “black-monday”  tot en met “black saturday” winkel …!!!

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, expeditie Noordkaap, Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Black-Friday

 1. Louis zegt:

  Inderdaad Jan als jouw verhaal lees dan is het hier aangenaam te verblijven ook ik word wel eens depri van die dionkere dagen.
  Dat is dus nig niks t.o.v. Noorwegen .
  Ofschoon ik ook van die acties ontrent “black friday” niet vrolijlk word. De consument wordt gewoon een rad voor ogen gedraaid.
  Kijk en vergelijk en kom naar Vermeulen
  Ha ha. Spass muss sein.

 2. Jan Engelen zegt:

  Beste (voor)naamgenoot,
  Als fractiegenoot van je broer ben ik fan van zijn tweewekelijkse columns. Tijdens een politiek uitstapje heb ik hem dat laten weten. Daarop maakte hij mij opmerkzaam op jouw schrijfsels en stuurde op mijn verzoek je blogs toe. En ik geniet ervan, niet op de eerste plaats omdat ik in de Bombardon bij je huldiging was, maar ook omdat ik ook de Noordkaap bezocht. Niet per fiets, een wereldprestatie!!, maar met een luxe cruiseboot. Hoezo geen bed om in te slapen, hoezo koud, koud, koud? Diep respect voor je prestatie en de mooie schrijfselen.

  Hartelijke groeten,
  Jan Engelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s