Berlijn

Ging het de afgelopen jaren naar de hoofdsteden Praag en Londen, dit jaar is een andere metropool aan de beurt, Berlijn. Berlijn, het Athene van het noorden, een stad met historie, o zo dichtbij maar tot dit weekend voor mij o zo veraf…! Hoogste tijd voor een eerste indruk.

Donderdagmorgen is het dan zover, mijn Berlijn vuurdoop. Over de “Warschauer-allee” (dit vanwege de vele Poolse reizigers die via deze weg, de A2, naar Polska reizen) gaat het oostwaarts en als de voormalige grenspost Marienborn gepasseerd wordt zijn we blij dat onze spullen niet doorzocht worden maar dat we in “één” én in een vrij Duitsland zitten. Toch stoppen we even bij deze voormalige grenspost want hier wordt nog de tijd van weleer tentoon gesteld. Het is ook nog eens een speciale dag, 9 november 1989, precies 28 jaar geleden viel namelijk de muur, het symbool van onderdrukking en het verschil tussen oost en west. Ik denk aan het lied van “klein Orkest” over de muur, nog altijd een geweldig nummer dat het verschil tussen oost en west en democratie en dictatuur zo goed weergaf.

Berlijn bezoeken kan men niet los zien van historie. Berlijn, als hoofdtad van Pruisen, later hoofdstad van het keizerrijk, de Weimarrepubliek en het derde rijk en na de oorlog volgde de verdeling van de stad in 4 sectoren met als trieste dieptepunt van 1949 tot 1990 die deling in oost en west en na 1990 werd Berlijn weer de hoofdstad van de BRD. 

Eigenlijk is elke muur in Berlijn een Berlijnse muur maar toch is er maar één echte muur in Berlijn: dié Mauer. En als men Berlijn zegt dan denkt men aan het Reichtstag gebouw (met of zonder Russische soldaat met vlag), Brandenburgertor, vliegveld Tempelhof en de luchtbrug tijdens het isolement van Berlijn in 1963, de Gedächtskirche en het jodenmonument. Natuurlijk denkt men ook meteen aan namen als Kreuzberg, Charlottenburg, Unter den Linden, Bahnhof Zoo en 

Alexanderplatz en dan heb ik het niet eens over de Bernauerstrasse of de rivier de Spree, eens de levensader van Berlijn om nog helemaal te zwijgen over checkpoint Charly of dat Trabantje etc. etc.

Maar los gezien van de historie is Berlijn natuurlijk veel meer. Het is een metropool waar het verschil tussen oost en west steeds minder zichtbaar is. Het is een stad met een horizon aan bouwkranen en architektonische staaltjes van vakwerkschap,  het is een studentenstad, modestad, cultuurstad, natuurstad, toeristenstad en natuurlijk de stad van de Berliner bollen…

Berlijn, een stad die meer dan de moeite waard is om te bezoeken en om met de historische woorden van John F. Kennedy dit verhaal af te sluiten: ook wij zijn nu Berliner..!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s