expeditie Noordkaap dag 39. 2 juli Alta. Terugblik.

Nog iets schrijven….? Geen zin meer in…! Hoe ik me voel…? Eén woord: moe..! 

Meer dan 5 weken was er één ritme: “sleep, eat, bike” met maar één focus: Noordkaap…! Het ritme valt nu van me af, het is een heerlijk gevoel…! Om 6 uur of 7 uur opstaan, tussen  kwart over 7 en 9 uur op de fiets om de gewenste afstand te maken, dag in, dag uit. En nu…? Het is 10.00 uur en we staan langzaam, héél langzaam op… De last van het halen van dat einddoel is van ons afgevallen en alles keert weer terug in de normaliteit. De velen die “achterop” gezeten hebben zijn afgestapt en wij stappen thuis weer in het leven van alledag dat meer is dan “sleep, eat and bike”. 

De afgelopen 5 1/2 week in een notendop:

Elke dag moet er gezorgd worden dat er eten in de tassen zit en dus in de spaarzame supermarkt (gelukkig zijn er dan meestal twee!) zoete broodjes, koeken, bananen, chocomel, cola, salami, kaas, yoghurt en snickers inslaan want niet alleen ’s avonds maar ook onderweg moet de motor blijven branden. In Duitsland is eten krijgen niet het probleem, in Denemarken zijn alleen maar pizzatenten en in Zweden is het hopen om rond de middag ergens “dagens” (liefst in een hotel) te krijgen. Hoe hoger in het noorden, hoe moeilijker, de plaatsen op de landkaart zijn slechts dorpjes. Ook dat van huis meegenonen noodrantsoen: helemaal op ! Vanmorgen nog warme havermoutpap gegeten, niet lekker, maar voedzaam (je moet het wel warm kunnen maken!). Maar ook dit..een kwestie van smaak! 

Elke dag smeren….. was het aanvankelijk zonnebrand, ook de lippen ( ze zijn echt helemaal naar de vaantjes)  en…. het allerbelangrijkste… de bips met zinkzalf. Zelfs Bas, de “niks en nada” fietser….. mede door het smeren heeft hij geen enkele last van de bips gehad. En… ook nog eens enkele malen de huid tegen de muggen. Die muggen,  – iedereen sprak erover en waarschuwde hiertegen – dat viel nog eens reusachtig mee. Maar….. dat heeft weer met een ander geluk bij een ongeluk te maken: het was te koud voor die beestjes…!

Een expeditie die begon als een zomers tripje waarbij de vraag kon worden gesteld: gaan we wel de goede kant op..? Zomers weer, korte mouwtjes weer en verkeerd rijden in Duitsland of Denemarken maakte niet zoveel uit…het weer was goed…! De spreekwoordelijke “wind tegen” kregen we in Denemarken, waarbij slechte wegen en de letterlijke wind tegen zorgde voor enig openthoud. En daarna Zweden, Finland en Noorwegen…! 
Een enkele 200 km rit (wat was ik echt helemaal op, kei en kei naar de vaantjes) daargelaten waren ritten ook zwaar door de harde wind, de vele regen, zelfs natte sneeuw! , de koude wind, de steeds maar op en neer gaande wegen midden door sneeuwvelden en zoals ik vanmorgen hoorde, het is hier de koudste zomer vanaf 1968..! Goh, en dan te bedenken hoe het thuis moet zijn geweest….! De warmste periode sinds tijden. 

 En voor 100 km…? Trek er gerust een hele dag voor uit..!

Mijn thuis met zorg uitgestippelde routes. .. goed voor de mountainbike zonder bepakking maar voor de trekker met bepakking toch wat teveel van het goede en was ik aanvankelijk nog dat braaf menke die absoluut de E weg wilde vermijden.. de E weg is dé weg en veelal de enige weg richting het noorden, soms weliswaar druk (Gallivare) maar meestal goed te doen waarbij het vrachtverkeer goed rekening houdt met de fietsers. En..de garmin…? De oude, vertrouwde wegenkaart gaat toch boven alles…! vooral omdat garmin me behoorlijk in de steek liet.

De ontmoetingen. Soms leek het wel een Himalaya expeditie. De Duitser voor ons, de Fransman achter ons en een groepje van drie dat dan weer voor en xan weer achter ons zat. Gesprekken met deze Noordkaapreizigers, Kristoff die vanuit Dresden via Kiruna naar Noorwegen ging en Maurice, de 69 jarige Fransman die we dagelijks of om de twee dagen troffen. Mooie ontmoetingen. Zo ook met de Duitser die tot hier is gekomen en vanaf hier de bus neemt tot Honnigsvåg om – voordat het weer maandag weer omslaat – toch op de noordkaap kan komen. En…de Noren, ze zijn vanuit Honingsvåg naar de Noordkaap gegaan en gaan nu terug naar huis, een slordige 3000 km.. of de 10 minuten waarin ik met Monika uit Zweden gesproken heb over…inderdaad, het land bekijken vanop de fiets.

Geld meenemen…? Helemaal niet nodig..! Menen we thuis dat we geld jn de beurs moeten hebben, hier draait het slechts om dat pinpasje. Zowel in Denemarken, Zweden en in Noorwegen kwamen we één keer niet weg met ons pinpasje en moesten we cash betalen….

In tegenstelling tot de trip naar Santiago draait het tijdens deze expeditie veel meer om natuur dan cultuur. De ongerepte natuur, de rendieren, de wisselende landschappen en bovenal het verschijnsel dat het helemaal niet donker wordt…. indrukwekkend..! Het culturele op onze weg hebben we meegenomen door enkele musea (Samimuseum te Jokkmokk en Altimuseum Alta) te bezoeken. Steden bezoeken..? Nee, het is meer grotere plaatsjes aandoen vanwege dat eten. Plaatsen aandoen om te slapen en heel gauw te vergeten. Het zullen de vele foto’s en filmpjes  zijn die mijn herinneringen levend zullen houden.

Dan kan men zich nog zo goed voorbereiden: zonder geluk vaart niemand wel..! En wat een geluk heb ik gehad…! Nieuwe banden, nieuwe ketting, blok, remmen, goede verlichting etc. etc. Maar velgbreuk…? Ik mag er niet aan denken…!  Honderd km in  heuvelachtig gebied met alleen de voorrem….En op het moment dat de velg scheurde was het dat schietgebedje, hopen en billen knijpen dat – met de haven letterlijk en figuurlijk in zicht – het materiaal het met de laatste adem zou halen….  goh, het had eens ergens in Zweden moeten gebeuren…? Of ik dan het volgend jaar weer zoveel wekenverlof zou kunnen nemen….????????

Werd mijn expeditie ingegeven door de expeditie die mijn werkgever jaren geleden opstartte. Het startsignaal werd met veel ophef en een poolreiziger gepresenteerd en het boeide mij enorm. Een expeditie waar men een jaar geleden reeds aangaf dat er een stip aan de horizon zichtbaar was. Treffend is dat juist tijdens mijn expeditie het boegbeeld en aanvoerder van de expeditie “de slee” abrupt verlaten heeft. Een expeditie waar het land nog steeds niet bereikt is. Ik hoop en blijf erop vertrouwen  dat de stip aan de horizon eindelijk groter wordt…

Onze expeditie is in elk geval geslaagd en zojuist gingen we nog even naar de Alta rivier. Een rivier met een dergelijk hoge visvangstopbrengst dat de kosten voor een visvergunning voor 18 uur maar liefst 10.000 kronen kost  (iets meer dan 1000 euro…!). Aan de oevers van deze rivier gingen we stenen stapelen en elk afzonderlijk maakten we een leuk stapeltje totdat we dat deden wat we de hele tijd gedaan hebben: samen maakten we één toren en die was vele malen hoger dan de andere twee torens.

Ongetwijfeld zal ik nog vaak terugkomen op deze expeditie, ze is uniek en onvergetelijk, natuurlijk mede doordat hij samen met mijn zoon Bas tot dat goede einde is gebracht. 

Dit bericht werd geplaatst in expeditie Noordkaap. Bookmark de permalink .

2 reacties op expeditie Noordkaap dag 39. 2 juli Alta. Terugblik.

 1. Louis zegt:

  In een notendop nog de laatste reactie van ons in Noorwegen.
  Nogmaals bexankt voor jouw adembemende verslagen het was een genot om ze te lezen. Ook al was het niet altijd het beste weer. Maar met het afzien van de laatste 1000 km is Bas voor jouw toch een geweldige steun voor geweest. Ook al had je vaak medelijden met hem. Hij heeft niet over jouw geschreven maar ik kan me voorstellen dat ook hin misschien wel stiekem met jouw mee geleeft en geleden heeft. Maar de expeditie is geslaagd. We hebben intens meegeleeft vooral de laatste dagen was ik de km aan het tellen die jullie nog moesten maken. CHAPEAU.
  TOET IN HÄÖR.
  Louis en Annemie

 2. Frits timmermans zegt:

  In 1 woord magnefiek om met jullie digitaal vauit mijn luie stoel mee te mogen reizen. Diepe buiging voor deze bijzondere reis en het behalen van jullie doel.💪💪💪💪💪💪

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s