expeditie Noordkaap dag 37. 30 juni Honningsvåg-Noordkaap (34 km)

Zowel gisteren, afgelopen nacht én gedurende de hele rit vandaag heb ik aan de uitspraak van mijn moeder moeten denken,  “de mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest”. En inderdaad, ik vrees het ergste…! Gisteren nog even Mario gebeld en met zijn wijze raad “inne tes” (gelukkig weegt die niets) proberen we de expeditie tot een geslaagd slotakkoord te maken door samen met Bas fietsend de Noordkaap te halen. Bas met nagenoeg al het gewicht in zijn tassen en ik…zo licht als 

maar mogelijk is. Om 9.00 uur vertrekken we en het weer doet ons wederom een groot plezier, het is stralend zonnig weer en het is aangenaam “warm”. Bij het vertrek nog even die foto en het aftellen kan beginnen.

De eerste kilometers gaan snel voorbij en daarna wordt het klimmen. Ik neem de tijd en probeer, door zo min mogelijk te “sjörge op het zadel” het achterwiel te sparen. Het weer en het poollandschap zorgen ervoor dat deze rit de kers op de taart wordt. Hier is dus echt helemaal geen begroeiing meer en de sneeuw en het drassige landschap maken het plaatje helemaal af.

Bas gaat steeds vooruit en halverwege de klim zit ie alweer te genieten van de mooie panorama’s of is hij met de gopro zijn zwoegende vader aan bet filmen. Wat is het een genot om samen met hem dit karwei tot een goed einde te brengen. Zijn rust, heerlijk sociaal in omgang, dezelfde interesses en naast zoon ook vriend, wat ben ik trots…! 

Elke kilometer tel ik af en reken hoelang ik er over zou lopen als mijn wiel het begeeft. Als we na 10 km de velg inspecteren kijken we ons aan en huiveren…zal het dan toch niet lukken..? De scheur in de velg gaat alsmaar meer open staan en het blijft een kwestie van tijd totdat…. Ik mag en wil er eigenlijk niet aan denken maar. ..doe niets anders!

Vandaag zal en moet de Noordkaap bereikt worden. De plek waar de zon van 14 mei tot 29 juli (79 dagen !!!) helemaal niet onder gaat. Dat is zelfs 10 dagen meer dan Alta, we waren er een paar dagen geleden nog om niet eens te spreken over Jokkmokk, waar de zon 25 dagen (2-6 tot 1-7) niet ondergaat. Het is tevens de plek die sinds 1553 – toen een Engels schip via de noord een weg naar China zocht – door Richard Chancellor als North Cape op de kaart is gezet. En..op deze Noordkaap staat de grote wereldbol, die het einde van de wereld symboliseert en inderdaad, noordelijker dan de Noordkaap gaat met de fiets niet lukken, hier houdt het op en heeft men – als er geen mist is ! – een fantastisch uitzicht op de Barentszee. 

Als we na een uur op de Noordkaap aankomen voel ik me gelukkig. Ten eerste omdat Bas als eerste de streep passeert  – zal hij de eerste Häörder zijn die met de fiets op de Noordkaap aankomt..? (zie ook mijn allereerste bericht over deze expeditie, zo’n 3 jaar geleden) en ten tweede omdat mijn lang 

gekoesterde droom hier is uitgekomen. We hebben het gehaald en omhelzen ons, “yes, we can !”. Bloed, zweet en tranen; wind, regen en kou, een kapotte velg maar… “gesjaftj…!”. We gaan naar het monument en met de bepakte fietsen oogst men bewondering van de vele campertoeristen alleen die koffie…ho maar…! De entree om bij het noordpoolcentrum te komen – toch gauw 20 euro voor fietsers – is vandaag niet voor ons; de kassier geeft ons dit cadeautje alsof hij weet wat we de afgelopen weken hebben doorstaan. 

Wetende dat velen geduimd hebben voor ons en..dat zelfs kaarsjes zijn opgestoken zijn we zelf ook even naar de meest noordelijke kapel gegaan. En laat die kapel ook nog eens Johanneskapel heten…!

En oh ja…we hadden ons – en alle volgers!!!!!!! -het ultieme cadeau willen doen, de tent opzetten op de Noordkaap ! Dan willen we iets en….dan mag het niet…! Was het bij aankomst nog redelijk weer, tegen de klok van vier steekt een koude oostenwind kracht 6 op hetgeen het buiten verblijven niet meer prettig maakt. Voor ons reden om ons heerlijk door de bus terug te laten brengen naar “basecamp” Honningsvåg, waar we verblijven in hotel Arctic en genieten van een mooi uitzicht op de haven en de met sneeuw bedekte bergen.

De expeditie zit erop! Een expeditie die niet mogelijk zou zijn geweest zonder steun van Bea, die mijn droom heeft laten leven. Dankjewel, je bent een schat! Ook dank ik natuurlijk mijn fietsmaatjes. Robert, met wie ik door Duitsland en Denemarken heb gefietst over wegen die niet te fietsen waren en Bas, die mij in alle opzichten heeft verrast. Nog nooit meer dan 100 km op een dag gefietst en dan, dag in dag uit door weer en wind en alle pijntjes verbijten met de fiets (en het is niet eens zijn hobby – door Zweden,  Finland en Noorwegen om samen met zijn vader dat doel te bereiken, de Noordkaap. Fietsen, daar ging het niet eens om, “samen” iets ondernemen, dat was het…!

en..last but not least, dank aan mijn collega’s die me 6 weken lieten gaan en steunden en dank aan al die volgers, al degenen die elke dag achterop zaten – al kon het achterwiel het uiteindelijk niet meer aan –  al die reacties, al die tips, die likes, die telefoontjes, die kaartjes, die kaarsjes etc. etc. Door jullie allemaal kan ik zeggen: expeditie Noordkaap is geslaagd…!  

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in expeditie Noordkaap. Bookmark de permalink .

25 reacties op expeditie Noordkaap dag 37. 30 juni Honningsvåg-Noordkaap (34 km)

 1. Huub van Eck zegt:

  Geweldig manne !
  Proficiat !
  Wij, José en ik hebben genoten van de foto’s en de verslagen.
  Komt veilig terug en tot spoedig ziens.

 2. Margriet en Huub Stollman zegt:

  Kanjers. Soms krijg je wat je verdient en jullie hebben het nu gekregen!!!!!

 3. Anoniem zegt:

  Bas en Jan van harte gefeliciteerd met jullie succesvolle expeditie noordkaap. Geweldige prestatie!
  We hebben genoten van de verslagen en foto’s. We wensen jullie een goede terugreis en tot ziens in Horn.
  Piet, Carla en Simone Vrancken.

 4. Anoniem zegt:

  Geweldig om je droom uit te laten komen! Topprestatie! Dit neemt niemand je( jullie) meer af👍

 5. Sjaak Vestjens zegt:

  Beste Jan,
  Beste Bas,

  Ook ik heb iedere avond, voor het slapen gaan, jullie verslag van de dag gelezen. Arno heeft me trouw jullie berichten over jullie onderneming door gestuurd. Ik geef jullie een enorm compliment en ik heb genoten van jullie verhalen. Chapeau!

  Groet,
  Sjaak Vestjens

 6. frank v kempen zegt:

  Proficiat, helemoal TOP!

 7. Anoniem zegt:

  Jan en Bas, respect!! Top prestatie, Met heel veel plezier
  “achterop”gezeten. Deze mag je op je palmares bijschrijven Jan!

 8. Lucie zegt:

  Genoten van de verslagen. Wat een TOPprestatie! En dat als vader en zoon samen mogen beleven. Machtig mooi!

 9. John Geraedts zegt:

  Jan en Bas en Robert, waat kin ich hie nog aan toevoege? NIEKS! Eine dieke vette doem 👍🏼 veur euch allebei. Geneet van dees ervaring. En waas se zaes, ut geit um ut same get ongernaeme. Top jonges!

 10. Anoniem zegt:

  Geweldig, waat un avontuur waat un prestatie. Hertelik gefeliciteerdj.

 11. Koos Bex zegt:

  Geweldig Jan en Bas topprestatie !!
  elke morgen dien versjlaag gelaeze mooi interessant en boeiend
  Kom good truuk

 12. Hub Walraven zegt:

  Jan en Bas proficiat mit dees sjoon prestatie.
  Veer hubbe genoate van de dagelijkse versjlage en sjoon foto’s.
  Groetjes

 13. Mia Graef zegt:

  Gefeliciteerd! en meer dan van harte voor jullie twee. Je hebt het toch maar gedaan. Sjoefte en sjtoempe, of hoe heet dat. Eeuwige roem. En die trots en die ervaring een prachtige plek in je hart voor altijd. Kom veilig thuis.

 14. Bernadette zegt:

  HG met je geweldige prestatie ook met Bas erbij super gedaan
  Nou dat doet jeniet iedereen na super gedaan geniet rust goed uit tot ziens in kaap Horn😀👍🎈

 15. Jeanne Giebels zegt:

  Proficiat Jan en Bas wat een topprestatie, en het is zoals je zegt SAMEN!!

 16. Louis zegt:

  Jan en Bas eine dieke preficiat mit diees enorm prestatie.
  Ich hub dur eigelik gein waord veur.
  Toet sjtraks weer in Häör op ’t inj.
  Louis en Annemie

 17. Anoniem zegt:

  Jan en Bas, super prestatie. Respect.

  Hans en Joke.

 18. Anoniem zegt:

  Jan en Bas gefeliciteerd. Een hele diepe buiging voor jullie. Bedankt voor de mooie foto’s en geweldige verslagen. Ik zal dit gaan missen. Een goede terugreis naar Häör City.
  Har en José.

 19. Dion zegt:

  Hey Jan en Bas,

  Allereerst, CHAPEAU, wat een prestatie!. Genoten van jullie dagelijkse belevenissen. Af en toe hadden we het gevoel dat we inderdaad achterop zaten. Geniet de komende paar dagen op de Noordkaap en voor straks “bon voyage” en see you in Haor.

  Groetjes,
  Carien en Dion.

 20. Anoniem zegt:

  Wat een super prestatie. Ik heb via Arno jullie verslaglegging gevolgd. Knap om dit samen zo te volbrengen.

  Jo Reijnders

 21. Frans Jacobs Neer zegt:

  Chapeau wat een geweldige prestatie samen!!!!!!!

 22. Jan zegt:

  Waar een wil is, is een weg en die hebben jullie “bewandeld” soms zat het mee soms zat het tegen, de volhouder wint ! Chapeau voor deze spannende weken, mooie verhalen en dito foto’s !

 23. Har Sillen zegt:

  Jan en Bas,
  Wat een geweldige prestatie, chapeau!
  Natuurlijk ook een geweldig blog!

 24. Peter Roumen zegt:

  Wat een geweldige prestatie en wat een doorzettingsvermogen om ondanks alle ontberingen dit te halen. Super ! Ik denk dat jij echt de eerste Haorder bent die de tocht van Horn naar de Noordkaap heeft volbracht. Maar zijn er ook Noordkapers die als droom hebben om een een fietstocht naar Horn te maken ?? Geniet van jullie succes mannen en voor straks welkom terug !

 25. Marcel Wiggers zegt:

  GEWELDIG!!!!!!
  Bedankt voor de mooie verhalen.
  En proficiat met deze fantastische prestatie

  Groet Marcel Wiggers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s