expeditie Noordkaap dag 36. 29 juni Olderfjord-Honningsvåg (98 km)

Vandaag gaat het naar “basecamp” Honningsvåg, de plaats vanwaar me morgen de Noordkaap hopen “aan te vallen..!”. Steeds komt het mooie commentaar “het gaat lukken” en “niets staat succes in de weg” etc. etc. Nou, de beer moet toch eerst geschoten zijn voordat het vel verkocht kan worden…!

Om 7.20 uur staan we wederom buiten en kan een spannende tocht beginnen. Een tocht die ons naar Honningsväg moet voeren waarbij het onderweg door enkele gevreesde tunnels zal gaan. De  condities zijn uitstekend: de zon schijnt en het valt ons allebei op dat de zon om 7.20 uur al zo hoog aan de hemel staat. Naast het zonnetje ook nog eens aangename temperaturen  (Bas laat zelfs de jas in de tas) én…. we hebben wind mee..! Maar toch….? Nu zal iedereen denken “zijn ze dan ook nooit tevreden”. Nou vooruit, excuus voor de vorige zin…! 

We genieten van de kustweg die ons langs de arctische “mediterrannee” voert, de zee kleurt vele kleuren blauw. Hierbij ook nog eens de mooie blauwe luchten en warempel, voor het eerst sinds lange tijd kan ik weer “kleuren”foto’s maken…! We schieten lekker op vandaag en maken ook geregeld halt voor die fotostop. Mjjn 32 gb kaartje was gisteren vol vanwege de vele foto’s en filmpjes en nu mag ik weer opnieuw beginnen (tenminste met een nieuw kaartje). Ook de mooie leisteenstructuur rotsen met zijn vele aparte lagen maken de kustweg tot een apart en boeiend gebeuren. Tel daarnaast nog eens de prachtige vergezichten en uiteraard de vele kuddes rendieren dan beseft u dat ik vandaag niet heb stil gezeten… Onderweg moeten we door een vijftal tunnels, drie lange tunnels en twee korte tunneltjes. 

Met de fiets door een tunnel is altijd apart, het geluid van naderende auto’s is angstaanjagend. De ergste tunnel is de Noordkaaptunnel. Omdat de Noordkaap op een eiland ligt moest men vroeger met de boot over om de kaap te bereiken. Vanaf 1993 heeft men er 6 jaar over gedaan om een “vaste” tunnelverbinding tot stand te brengen, een mooi staaltje werk waar nu nog menig fietser de handen meer dan vol aan heeft…! Deze tunnel is bijna 7 km lang en na het inrijden gaat het 3 km a 9% omlaag, – het is koud vanwege de snelheid en…het diepe gat dat we induiken – daarna een km vlak en vervolgens -inderdaad !!!! – 3 km a 9 % omhoog en…. we krijgen het er aardig warm van. Warm, omdat we geen zicht hebben op wat 

achterop komt, dat lawaai en…de inspanning die wij moeten leveren. Om met bepakking rechtdoor te blijven fietsen is gewerkt en soms is het balanceren om dat stoeprandje te ontwijken. Na een half uur klimmen zien we licht…! Zonder te stoppen onderweg hebben we het gehaald en…. Bas en ik zijn trots op onze prestatie. 

Als we uit de Noordkaaptunnel komen volgt nog een tunnel van 4 km en daarna duiken we Honningsvåg in, beter gezegd, het eerste hostel dat we tegenkomen, op een km of 3 van deze havenplaats. We hebben basecamp bereikt…! Morgen de beslissende dag, we gaan naar de Noordkaap. Of het gaat lukken…? 

En…oh ja ! Schreef ik in het begin iets over “maar toch”…? Nou, dan vertel ik ook de rest van het verhaal…! Na een km of 20 zeg ik tegen  Bas dat mijn achterrem aanraakt. We kijken er even naar maar fietsen toch door. Omdat het steeds erger wordt stoppen we nog eens en ziet Bas dat de velg bol staat…… Oeloeloe…! Dat is niet goed…! Gisteren nog met meer dan 50 km/u bergaf en nu is het nadenken wat te doen. De fietsenmaker zou zeggen: “niet mee verder, veel te link” en de expeditiereizigers zeggen: ” met de haven in zicht is het stoppen of…we halen de achterrem van de fiets en gaan door”. In het heuvelachtige gebied en..met de noordkaaptunnel nog voor de boeg wordt doorgereden. Het is billen knijpen en elke km is er een…!

Als vlak na de tunnel nog eens naar dat wiel gekeken wordt heeft de velg al een behoorlijke scheur van ca. 10 cm en..gaat de zware bepakking van Jan naar Bas. Met een slecht gevoel worden de laatste km’s afgelegd en zijn we blij als de tassen van de fiets kunnen. Morgen zal het pompen of verzuipen worden, de velg is aan flarden en mag helemaal naar de vaantjes. Nog 32 km te gaan. 32 lange, erg lange km’s. Elke km zal er één zijn en als de fiets het niet redt zal het een late worden morgen wordt die Noordkaap gehaald en als het niet fietsend is..dan zal het te paot zijn met de fiets in de hand…. ! Het kan eigenlijk maar aan één ding liggen…ik heb véél te veel mensen achterop..! 

Goh…ik zou het bijna zelf verzonnen kunnen hebben maar zo spannend…? Nee, liever niet… 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in expeditie Noordkaap. Bookmark de permalink .

8 reacties op expeditie Noordkaap dag 36. 29 juni Olderfjord-Honningsvåg (98 km)

 1. Anoniem zegt:

  Hey Jan, wellicht een idee, als het mogelijk is, om aan het einde van de scheur gaatjes te boren zodat het scheuren niet verder kan. Wel veel werk, band eraf etc etc. Succes en fingers crossed!

 2. Koos bex zegt:

  Gaatjes boren goed plan pfff hubs vast ein accuboormesjien mit 3 mm boortjes in de tas
  Succes morgen fingers crossed

 3. Hen Sleven zegt:

  Kinse neet ein Noordkaap raad lieëne, anges ein rendier de bepakking loate draage ! Succes,
  ’t moot kinne lukke !

 4. Anoniem zegt:

  Pffff….eine ware expeditie……fingers crossed!!!

 5. Huub zegt:

  Mannen wat een spanning, geen wonder dat die velg het niet meer houdt! Heel veel succes gewenst uit London.

 6. Louis zegt:

  Ongelofelijk wat een doorzettings vemogen. Blij dat jullie de zon hebben gezien vandaag en het kleurenfotoweer is! Voor morgen de laatse 32 km. Men zegt wel:
  Als de spanning het hoogst is is de redding nabij. Daar gaan jullie morgen voor.
  De kaars in het Maria kapelletje telt voor morgen.
  Jan en Bas alles komt goed!
  Louis en Annemie

 7. Mia Graef zegt:

  En die van mij zit er ook bij, en geloof maar dat ie brandt! Van harte VEEL SUCCES.

 8. Martin Keijzer zegt:

  Heerlijke climax. Geeft later nog betere herinneringen aan deze zware expeditie. Gelukkig wel mooi weer, ziet alles toch heel anders uit. Heel veel plezier nog.
  Ik heb wel dat nachtje in de tent gemist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s