expeditie  Noordkaap dag 35. 28 juni Alta-Olderfjord (115 km).

Dat het wel degelijk expeditie is zullen we weten ook..! Vandaag is het een zware dag, er moet immers een oversteek gemaakt worden van Alta naar Olderfjord, een rit van meer dan 110 km, waarbij we weten dat de wind ons niet mee zit

en…dat er de nodige hoogtemeters moeten worden gemaakt. Een kortere rit is maken is niet mogelijk, op de hoogvlakte het Sennalandet) is het niet alleen koud, hier is ook geen gelegenheid om de tent op te slaan.

Om 7.15 uur zijn we al onderweg want laat vertrekken betekent rond de middag nog maar heel weinig km’s op de teller te hebben en dat maakt het psychologisch toch wel extra zwaar want als rond de middag de helft van de af te leggen afstand erop zit dan kan worden afgeteld!  Bas loodst ons met zijn telefoon-navi (de garmin is alweer een tijd defect) naar de hoofdweg naar het noorden en we zien in Alta zelfs koeien in de weide grazen. En dat zo hoog boven de poolcirkel! Tien kilometer noordelijk van Alta begint de weg op te lopen en in no-time is het landschap totaal veranderd. De bomen zijn er plots niet meer, het landschap wordt zompig en overal ligt sneeuw.  Dit is pas de pool zoals we die van de tv kennen en ook al is het koud en zijn de 5 lagen wederom geen overbodige luxe, gelukkig waait het minder hard dan gisteren én…heb ik veel “duwers” die ons vanuit dat zomerse thuis dat extra zetje geven. Ja…dit is de toendra…het gebied van de permafrost en de permanente sneeuw. Je waant je in de Alpen terwijl de hoogte waarop we zitten niet hoger  is dan de Vaalserberg…! De temperatuur zal rond het vriespunt liggen en de meren rondom ons zijn bevroren. Wat een gigantisch en adembenemend mooi landschap ! Het is jammer dat de foto’s aanvankelijk  zo zwart-wit en grijs en grauw zijn, een blauwe lucht zou van dit landschap een plaatje maken. Na 3 uur zien we dan eindelijk een streepje blauwe lucht en als de zon erbij komt is het alsof meteen de lente op de hoogvlakte begonnen is.

Ook zien we de eerste borden die aangeven dat dit de weg naar de Noordkaap is. Nog meer dan 250 km en dat komt over als “heel ver weg”. De pauzes nemen we waarbij we ons weg proberen te duwen in de greppel om zo toch een beetje te ontkomen aan de wind. Om foto’s te maken moet worden gestopt want dat toestel zit opgeborgen in mijn jas “tweede laag”.

Rond de middag hebben we iets meer dan 50 km afgelegd en in het eerste

plaatsje dat we tegen komen (we zijn 100 km onderweg) nemen we die maaltijd, wat het precies was weten we niet meer maar het was iets van het eland. Het ging uiteraard helemaal op, nu is het hopen dat we er niet ziek van worden.

20 km verder komen we in Olderfjord aan, het is 17.30 uur en de lucht is open getrokken. Tien uur onderweg maar…moe en voldaan ! We geven elkaar wederom een high five en….als we weer een hut hebben zijn we letterlijk en figuurlijk gauw genoeg in de zevende hemel..!

Als we bij de touristinfo vragen of er een supermarkt is wordt ons

meegedeeld dat er maar 125 mensen wonen in Olderfjord en dat we voor de dichtsbijzijnde supermarkt toch echt naar Honningsvåg moeten,  een kleine 100 km hier vandaan…..!! Tja..morgen zullen we alles uit de kast en…uit de tas moeten halen….

Morgen is de dag die ik thuis al rood omcirkeld had, wederom een lange dag en…ook nog eens een gevaarlijke dag. Tegenover ons verblijf staat het aanduidingsbord naar de Nordkapp, nog 129 km ! Morgen komt de  teller onder de 100 km!!!!! Yes…!

En…oh ja…. het blijft de komende dagen droog met temperaturen tussen de 0 en 10 graden. Heerlijk…!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in expeditie Noordkaap. Bookmark de permalink .

5 reacties op expeditie  Noordkaap dag 35. 28 juni Alta-Olderfjord (115 km).

 1. Robbie Eat Sleep Bike (repeat) zegt:

  Top! Jullie zijn er bijna. Deze dag had ik ook wel mee willen fietsen. Die andere…….?

 2. Hub Walraven zegt:

  Waat zeen det sjoon foto’s.
  En veur die letste kilomeaters noa de noordkaap auch heel veul succes.
  groetjes

 3. Anoniem zegt:

  Mooi Jan, geniet van het moment,al jullie aankomen want dat hebben jullie dubbel en dwars verdiend!

 4. Huub van Eck zegt:

  Geweldige prestatie(s).
  Prachtige foto’s.
  Veul succes veur de letste ritten !

 5. Anoniem zegt:

  Jan en Bas ik lees al jullie mooie verhalen.
  Jullie zijn toppers,veel succes!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s