expeditie  Noordkaap dag 31. 24 juni Karesuando-Enontekiö (Hetta) 67 km

Nadat ik gisteren Bas een eind heb moeten duwen om aan te komen in Karesuando dachten we allebei dat het einde van de expeditie niet meer lang op zich zou laten wachten. Na enkele uren koelen en een goede nachtrust geeft Bas vanmorgen  aan dat de knie geen pijn doet en hij vandaag graag de expeditie wil voortzetten. Besloten wordt het te proberen met dien verstande dat de woorden van Bea goed in acht moeten worden genomen aangaande dat men wel veel kan willen maar…. het moet ook kunnen..! Ik zal vandaag de kop nemen, het tempo én de te rijden versnelling bepalen én…. om de 10 km wordt een rust ingebouwd én – ja, er komt nóg meer – de maximale op een dag af te leggen  afstand moet ruim onder 85 km komen, liefst nog onder de 70 km.

We laten Zweden achter ons. In Karesuando maken we eerst een foto bij twee richtingwijzers naar de Noordkaap. Ze geven allebei andere cijfers weer maar het enige echte goede aantal  staat er niet bij. Van hieruit is het toch nog echt 507 km…! We steken de rivier de Muonio over en we zitten weer in de eurozone. Enige nadeel is dat ons vroege vertrek van 9.00 uur ineens zomaar 10.00 uur is geworden en we naast de “pijntjes aan de vot” ineens ook nog dat “uur aan de vot” krijgen.

Ook in Finland lijkt het wel uitgestorven, niks op de weg en als na een twintig minuten een drietal auto’s achter elkaar voorbij komen kan het niemand  anders zijn dan die ouders die hun kinderen naar de een of andere voetbal uitwedstrijd brengen. De eerste 40 km door Finland zijn “verloren” km’s. We gaan terug naar het zuiden en dat is helemaal fout, alleen, er is geen andere weg die ons naar de weg richting het noorden brengt. En onderweg… helemaal niets behalve af en toe eens een farmer. De moderne Lap is niet meer die nomade die met een stok zijn rendieren bij elkaar houdt, nee, verre van! Met zijn squad crosst hij over het moerasgebied. Uiteraard ga ik er even heen en vraag of ik rendiermelk kan krijgen echter… hij begrijpt er niets van. Zal die melk dan niet te drinken zijn…?

Het is vijf uur (Finse tijd) als we binnen zijn. Alweer hebben we een stuga weten te bemachtigen. Voor 60 euro hebben we twee bedjes, kleuren tv, keuken, douche en toilet in “hetan lomankyla”, het Hetta vakantiepark in de gemeente Enontekiö of..op zijn Laps “-Eanodat”. Een plaats met een oppervlak van 7.950 km2, (Leudal 165 km2, Venlo 27 km2) er wonen 1881 inwoners en..er is een vliegveld én…zelfs een fietsenmaker….! (de eerste die we tegen komen vanaf Östersund, zo’n 950 km hier vandaan).  En…hier hebben we zojuist genoten van ons heerlijke zelfklaargemaakte maaltje. Ik weet zo gauw nog niet hoeveel sterren ik eraan zou moeten geven…………..

Het belangrijkste van deze dag is toch wel dat de knie van Bas het gehouden heeft en dat koeling en een goede nachtrust goede hoop geeft dat we morgen de Fins-Noorse grens zullen oversteken en…dat expeditie Noordkaap morgen weer vervolgd wordt!

En…oh ja, het mag duidelijk zijn, Finland hoort erbij! Niet alleen met de euro maar op de stille weg van de grens naar het punt dat we weer naar het noorden opdraaien krijgen we ineens een fietspad…! Europese subsidie tot in de uiterste hoek van de unie. Voor ons een prima gelegenheid om even te pauzeren; de fiets dwars op dat mooie nieuwe pad en niemand die klaagde..!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in expeditie Noordkaap. Bookmark de permalink .

3 reacties op expeditie  Noordkaap dag 31. 24 juni Karesuando-Enontekiö (Hetta) 67 km

 1. Anne zegt:

  Toppers!!!!
  Niet alleen het fietsen maar ook nog iedere dag een prachtig verhaal.
  wens jullie een goede nachtrust …..voor morgen weer gezond op een fijne fietsdag met goed weer en geen pijn(jes) 🙂

 2. Hen Sleven zegt:

  Nog steeds goede hoop richting NoordKaap de laatste 500 km zijn in aantocht !

 3. M.T.B. zegt:

  De Noordkaap in het vizier. Het duurt nog eventjes en hopelijk bereiken jullie dit zonder al te veel ongemakken. Heel veel pijnloos succes verder!!
  Het verhaal blijft boeien.
  Mariet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s