expeditie Noordkaap dag 27. 20 juni Moskosel-Jokkmokk (110 km)

Vandaag is het vroeg opstaan want op het programma staat een behoorlijke 100-plus route. Het gaat naar Jokkmokk !!

 Tel hierbij de wind uit het noorden dan mag duidelijk zijn dat het zwaar wordt. Sinds Bas enkele dagen geleden last heeft van bovenbenen en knie hebben we besloten elke 10 km even die korte pauze te pakken. Ook is hij een iets kleinere versnelling aan het trappen om zodat zo weinig mogelijk druk op de knie komt en… het helpt ! Stuga Moskosel (foto)

Als ik op kwart voor 7 eens opsta en water ga halen zie ik Kristof, de Duitse Noorkaap fietser, al vertrekken. Wij vertrekken vandaag vroeg maar zo vroeg…? Na een heerlijk ontbijt zitten wij om tien over acht (goed warm aan) op de fiets. Meteen na de start natuurlijk weer rendieren (we hebben er nu al zoveel gezien..!) en héél weinig verkeer. Het duurt een kwartier voordat ons een vrachtauto tegen komt…… 

Vanaf de start is het weer behoorlijk klimmen. Het zou volgens de weersite droog blijven maar… ook die kan het wel eens mis hebben en zo dus ook dit keer. Regende het in de morgen al eens een half uurtje, in de middag plenste het zelfs drie kwartier. Zoiets betekent dan in de regen de regenkleren uit de tas halen, de droge windstopperjas uitdoen en opbergen en vervolgens de regenkleren aandoen en ik kan u verzekeren… het is een natte aangelegenheid. 

Als we na 50 km in Kabdalis aankomen en willen omkijken naar een restaurant dan valt dit even tegen. Enkel een “alles onder een dak” winkeltje (zeker geen hofleverancier !) waar we ons middagmaal in de vorm van “kaffee und kuchen” 

nemen. Na de stop wordt het allemaal een stuk gemakkelijker, het gaat niet meer zoveel op, de wind is een stuk minder en zelfs de regen deert niet meer. En…na regen komt vandaag dus echt zonneschijn waarbij het zelfs “warm” wordt ! Zeker een graad of 17 zal het zijn…! Toch blijft de jas aan want als er moet worden gedaald zorgt de wind toch er voor dat het behoorlijk fris aanvoelt. Vandaag  ook het een of ander inheems vogelsoort “ontdekt”. Wie de naam hiervan weet mag het zeggen. Ik ben benieuwd..!

Het bijzondere moment van deze dag is een km of 7 voor Jokkmokk. We bereiken een nieuwe mijlpaal op onze route: we gaan over de poolcirkel..! We beseffen dat we al erg noordelijk zitten want de poolcirkel loopt ook over Alaska, Groenland

 en Siberië. In deze contreien kan het in de winter wel minus 45 graden worden (in mijn voorbeschouwingen – Noordkaap 7 -voor deze expeditie heb ik het al eens gehad dat mobiel bellen hier in de winter niet mogelijk is omdat de telefoon in no time leeggetrokken wordt vanwege de kou). Als we op de poolcirkel aankomen schijnt de zon en permitteren we het ons om de jas even uit te doen echter…. zo  gauw de zon achter de wolken verdwijnt is het fris en de resterende 7 km – met een koude noordelijke wind – hebben we het toch weer koud gekregen. En dan te bedenken dat we nog 800 km noordelijker gaan…..

Jokkmokk, weerman Thijs Zeelen van L1 heeft het er ’s winters vaak genoeg over, is een gemeente met 5000 inwoners en als u weet dat we gemeente Jokkmokk  95 km geleden al binnen gefietst zijn (de touristinfo zegt dat het oppervlak van deze gemeente de helft van Zwitserland is !)  dan mag het duidelijk zijn dat in dit kleine dorpje niet echt veel los is. Dat er wederom twee supermarkten zijn, er een hotel en een vandrarnhem is, is mooi meegenomen. De tent blijft keurig ingepakt.

oh ja…misschien krijgt de mevrouw van de camping in Slägnas nog gelijk. Morgen gaan we naar Gällivare en…er wordt 

sneeuw voorspeld en de temperaturen gaan in de nacht onder het vriespunt en overdag…. 7 graden! Uiteraard hopen we – en u zeker ook ! – dat we de tent dan wederom binnen mogen parkeren. In elk geval…de was is weer gedaan ! Alleen hopen dat ie morgen droog is want Bas heeft al zijn wielerbroeken in de was……. 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op expeditie Noordkaap dag 27. 20 juni Moskosel-Jokkmokk (110 km)

 1. Mia Graef zegt:

  Het lijkt mij een Poolstruisvogel. Maar die zal vast niet bestaan. Jullie verhaal blijft boeiend. Veel succes.

 2. Margriet en Huub Stollman oet Häör zegt:

  Spannnnnnnnnend! Leuk om ‘mee te fietsen’ vanuit een luie stoel. Buen Camino allebei!!!

 3. Koos bex zegt:

  Hoi Jan dae groet vogel is eine kraanvogel
  Succes de komende 800 km

 4. Dion zegt:

  Hey Jan en Bas, volgens mij hebben jullie het Paradijs bereikt. Het is namelijk een Paradijsvogel. Veel succes met het vervolg door het Paradijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s