expeditie Noordkaap dag 24. 17 juni Vilhelmina-Storuman (70 km)

Vlak voor Vilhelmina leek het gisteren wel even een racebaan. De weg was smal, het regende iets, de wind had zich gedraaid en stond tegen en….met 130 km op de teller (Garmin viel uit na 127 km en dat terwijl hij nog 50% batterij had) rijden de Zweden ons met -het lijkt wel 130!!!- voorbij. Overigens, hoe minder druk het is op de Inlandsvegen (de E45), hoe harder dat er gereden wordt. 

Vilhelmina, de tweede plaats die in Lapland op onze weg komt is overigens net zoals die eerste plaats (Dorothea) vernoemd naar de echtgenoot van de Zweedse koning Gustaaf IV Adolf, de Duitse Frederika Dorothea Wilhelmina van Baden. Of het “hoch soll sie leben” door deze koningin is meegebracht uit Duitsland zou zo maar kunnen want in ons verblijf was een verjaardagsfeestje en het “lang zal ze leven” kwam behoorlijk overeen met dat van ons.

Als we om 9.15 uur vertreken is het droog en geeft Bas aan om maar op weg te gaan en onderweg bij een tankstation of super wat extra’s in te slaan. Dat ook Bas me niet aan het principe “pakken wat kan” moet komen heeft ie geweten en..zal ie ook niet vergeten…! Onderweg zullen we namelijk geen tankstation, geen supermarkt of welk winkeltje dan ook meer tegen komen…! Nadat de koeken en drank gekocht zijn kan om half tien vertrokken worden. We fietsen nog in Vilhelmina als het begint te miezeren, gevolgd door regen, regen en nog eens 69 km regen…! Meteen de regenjas aan, gevolgd door de de regenbroek en daarna nog eens door dat opvallende gele hesje over de regenjas. Gezien worden, daar draait het om. 

De wind zit tegen, het regent en het is mede door de regen koud. Met 10 graden is de koek op voor vandaag. Trouwens over koek gesproken, die ging er onderweg ook in als koek. Ja, soms moet worden gepauzeerd alleen is de vraag waar…? Nou, er zijn genoeg plekken langs de weg die met een P aangegeven zijn als pauzeplaats. Dit is dus ook onze pauzeplaats. Gewoon in de regen die stop pakken en dat drankje en hapje nemen want een schuilplaats, een afdak of een bushokje… zijn we 70 km niet tegen gekomen… 

We ervaren dat we door Lapland fietsen, de enige en laatste Europese wildernis en we beseffen dat we alleen maar met een goede voorraad aan voedsel op weg kunnen. Het is een les die ons de hele reis goed duidelijk moet zijn.

Na 70 km “waterfietsen” komen we in Storuman en gaan in dit tweeduizend inwoners tellende plaatsje meteen op zoek naar die slaapgelegenheid en…het is ons wederom gelukt…! We zijn blij dat de dag erop zit. Het is half drie en we voelen 

ons gelukkig omdat we net op tijd zijn voor de “dagens”. Hebben we gisteren twee keer warm gegeten – de Zweden vinden dit heel normaal – vandaag doen we het zoals we het thuis doen en komt die boterham op tafel. Dat Storuman zijn bekende inwoners eert is al bij het binnen rijdenvan de plaats duidelijk: het schijnt de woonplaats van oud wereldkampioen biatlon  (2007) Bjorn Ferry en zijn echtgenote Heidi Andersson (wereldkampioen “armwestling”) te zijn.

Het is half vijf en volgens het principe “eat, bike and sleep” is het inderdaad tijd om dat bed op te zoeken en te herstellen 

van vandaag en ons voor te bereiden op enkele koude (max. 11 graden) maar droge dagen en vanaf dinsdag, als we de poolcirkel hopen over te steken, zal het wederom nat zijn. Vandaag is in elk geval een dag om gauw te vergeten en…dat zullen we zeker doen want er zijn maar weinig foto’s gemaakt…!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in expeditie Noordkaap. Bookmark de permalink .

2 reacties op expeditie Noordkaap dag 24. 17 juni Vilhelmina-Storuman (70 km)

  1. M.T.B. zegt:

    Hopelijk zijn de weergoden jullie vanaf nu beter gezind en kan het regenpak achterop blijven. Heel veel succes verder!!
    Mariet

  2. Wilbert en Nelleke Ties-van Haren zegt:

    Wat een fantastische reis maken jullie. De verhalen zijn prachtig om te lezen en laten mij (w) dromen van “ooit ga ik het ook doen”. Veel succes nog en geniet ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s