expeditie  Noordkaap dag 22. 15 juni Ostersund-Tullingsås (Strömsund) 96 km

Toen ik in Trollhättan was  (de route van Götheborg naar Trollhättan) wilde ik het Saabmuseum bezoeken echter….dit was op maandag gesloten en kon ik me onverrichterzake omkeren. Honderden kilometers noordelijker komt het Saabmuseum plots als het ware naar ons toe als in Östersund een meeting is van classic cars.

Vandaag is een echte expeditiedag. Vandaag hoor ik dat wederom een leidinggevende ambtenaar van mijn gemeente uit de expeditie stapt in verband met gebrek aan vertrouwen. Onbegrijpelijk …! Soms is het tijdens een expeditie doorbijten en moet men voor al diegenen die men achter zich heeft staan ergens voor blijven gaan, ook al heeft men het er zelf moeilijk mee. Ook tijdens een expeditie worden niet altijd zoete koekjes gebakken en woorden als uitstappen in “gebrek aan vertrouwen” en “in goed onderling overleg” zijn mij erg kort door de bocht… , jammer.

Samen met Bas wordt vandaag gestart met het laatste en moeilijkste stuk van de expeditie. Door veelal onherbergzaam gebied dat niet alleen geologisch maar ook klimatologisch het uiterste van ons zal vragen. Neem daarbij ook nog eens dat Bas weliswaar samen met me getraind heeft maar dat we nooit meer dan 80 km op een zaterdag of zondag hebben weggetrapt, dan begrijpt u dat het een echte expeditie zal worden om nu dagelijks die 100 km aan te tikken. Hierbij zullen teamwork en samen sterk de kernwoorden zijn, de een wat meer waterdrager en regelaar zodat de ander alleen maar bezig hoeft te zijn met dat ene: fietsen….En ik durf op voorhand te stellen: ik heb er het grootste vertrouwen in….!

Bij het vertrek in Östersund natuurlijk eerst die foto en dan kan het beginnen.  Al gauw zien we Arvidsjaur op de verkeersborden staan.  Deze plaats, die 4.500 inwoners telt is nog 448 km fietskilometers van ons vandaan. Vanwege die 

verschrikkelijk lange afstanden tellen de Zweden de afstanden dus in Zweedse mijl en valt het best mee om in Arvidjaur te komen, maar 44,7 mijl !!! Het zegt ook iets over de uitgestrektheid en natuurlijk over het dunbevolkte gebied.
Om Östersund uit te komen is het even klimmen maar daarna is het heerlijk fietsen, weliswaar op en neer maar …het is goed te doen. Ook het weer speelt ons volledig in de kaart, wind mee en een graad of 15 en….na de middag kunnen zelfs de mouwtjes uit want het kwik gaat naar de 20 graden. Deze eerste dag had niet beter kunnen beginnen..! 

We worden veel ingehaald door zwaar beladen vrachtwagens en gedurende 20 seconden blijft de reuk van het vers hout in onze neus hangen.  Ook op plaatsen waar de bomen net gekapt zijn ruikt het heerlijk. Zweden is samen met Canada de grootste houtproducent en dat is overduidelijk, zover je kunt kijken, bomen, bomen en nog eens bomen ! Onze lucifers, papier, tandenstokers  en Ikea meubels,  het komt allemaal uit “bomenland” Zweden. 

En Bas gaat goed en dat hij op zijn vader lijkt is goed te zien: hij maakt foto’s en filmt. Ook hij geniet van de aparte huizen, de landschappen en kijkt voortdurend uit naar dat wild. Als we uiteindelijk een vos bijna onder de wielen krijgen en we hem niet op de foto krijgen dan heeft dat niet te maken dat die vos ons te sluw was, nee, hij was te snel ! 

Om kwart voor twee – we hebben net onze stop gehad – komen we door een plaats met pizzatent waar de vernelding “dagens” vermeld is. Deze lunch wil ik ons natuurlijk niet laten ontglippen en met de buik nog vol krijgen we een of ander mengeling van aardappelen en vlees voorgeschoteld.  Allebei vinden we het maar niks maar…we eten het bord toch voor meer dan de helft leeg. Wie weet wat nog voorbij komt vandaag…? 

Enkele km’s voor Strömsund is onze stop vandaag. Het is half vijf en…mooi geweest. Als we na de douche nog naar de supermarkt gaan staan er vandaag uiteindelijk 106 km op de teller en is het heel mooi geweest. Als ik vraag of Bas de dag van vandaag in een paar zinnen kan samenvatten dan krijg ik al geen gehoor meer, het is half tien, nog klaarlicht dag maar Bas is al “vertrokken” voor de rit van morgen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in expeditie Noordkaap. Bookmark de permalink .

4 reacties op expeditie  Noordkaap dag 22. 15 juni Ostersund-Tullingsås (Strömsund) 96 km

 1. Marcel Wiggers zegt:

  Hey Jan, Geweldig deze tocht!!! En mooi om dit laatste stuk samen met je zoon Bas af te leggen.
  Veel Succes en fiets plezier.
  Zet um op, Grtz oet Near

 2. Thei zegt:

  Super om dit met Bas te doen in dit prachtige land, veel plezier en groet aan Bas

 3. Peter Roumen zegt:

  Mooi om te lezen !

 4. Anoniem zegt:

  Hi Jan en Bas, wat n tocht die jullie samen maken! Ik snap Jan, dat je trots op Bas bent, maar ik vermoed dat Bas stiekem toch ook ergens meer dan trots is op zo’n vader…Voor zover jullie elkaar nog niet helemaal kenden, dan is dat vanaf nu toch passé!
  Succes gewenst voor de resterende route,…
  Grs, Carla dit maal vanaf Texel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s