expeditie Noordkaap dag 4. Oldenburg-Hemmoor 123 km.

Op deze zondag is het nog  maar de vraag of het wel zonnig blijft. Om 7 uur barst een hevig onweer los en als we om acht uur aan het ontbijt zitten regent het nog steeds. Om half negen gaan we, weer of geen weer…! Allereerst gaat Robert nog even langs de bakker. Ja, ook hier zet Robert me uit de wind; Robert is penningmeester en inkoper. Om tien voor negen gaat het door een uitgestorven en…. inmiddels droog Oldenburg op route.

Als we de stad uit zijn zitten we meteen in het landelijke Emsland. We fietsen langs de rivier de Ems waarvan ik vroeger op school ooit geleerd heb dat de Ems (de Eems) in de Dollard uitmondt en dat Delfzijl een Eemshavenplaats is. Goh, we zitten dus al ter hoogte van Groningen. Zal er nog iets boven Groningen gaan ? We hopen er vandaag al achter te komen. Na een kilometer of 15 draaien we het binnenland in en komen in de polder. Gelukkig maar dat we vandaag voor het eerst de

wind mee hebben want gelet op de vele windmolens kan het hier behoorlijk waaien. De paden zijn niet zoals wij die 


gewend zijn, het is steeds manoeuvreren tussen de vele kuilen. Vanuit het poldergebied komen we aan bij de rivier de Weser, de langste van begin tot eind door Duitsland stromende rivier. Hier is het iets toeristischer en over de dijk wordt behoorlijk gefietst. Een hotel regelen zal hier niet het probleem zijn. Om elf uur – het is al over de twintig graden – gaan we voor dat drankje,  Robert koffie en ik die warme chocomel.

Hierna gaan we nog even langs de Weser, raken de weg nog even kwijt en komen vervolgens uit bij het veer dat ons over de Weser zet. Je ziet meteen dat het getijde hier een rol speelt, we zijn dicht bij de monding van deze brede rivier, de Waddenzee.

De veerman is de laatste persoon die we hierna gezien hebben ! Onthaasten op de vele slechte wegen is er niet bij, de wegen zijn veel en veel te slecht ! Het is steeds goed opletten want als een kuil niet opgemerkt wordt ploft de fiets met de zware tassen die kuil in en sta je meteen nagenoeg stil en dan heb ik het nog niet over pech aan de wielen…..

Niks niks en nog eens niks. Geen huizen,  geen dorpen en slechte wegen maakt drie keer niks. Om drie uur binnen zijn: niks ervan! Er is gewoonweg niks! En als de wind zich ook nog eens draait dan kan ik alleen maar zeggen ,  dat is niks ! Uiteindelijk komen we in Hemmoor en hebben we een bed kunnen krijgen in de Speisefabrik. Er zijn vandaag weer 123 km op de teller genoteerd, mooi, mooi goed ! Goed geweest…!

Oh ja, gekke mensen hier in het noorden. ’s morgens zeggen ze “moin”. Kom je ze ’s middags tegen dan hoor je ” moin” en net, het is acht uur ’s avonds, en wat zeggen ze..? Inderdaad, ” moin”. Zo, genoeg voor vandaag, tot moin….!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in expeditie Noordkaap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s