stumming

15 maart, dag van de Tweede Kamerverkiezing. Het wordt een lange dag !! Het is half zes als ik opsta en in het opstaan denk ik aan het liedje van Frans Theunisz “en de stumming die is weer dao”.  Vandaag gaat het toch om een andere stemming dan die in het lied van Afbeeldingsresultaat voor zwevende kiezersFrans bezongen wordt; het gaat over ons recht om te kiezen wie de komende vier jaar namens ons in dit land het woord zal voeren. Zullen er op dit moment – het is inmiddels 6.00 uur en de stemlokalen gaan zo meteen open – nog veel zwevende kiezers in dromenland verkeren ? Over anderhalf uur wordt gestart en heeft men alsnog 13 1/2 uur bedenktijd want pas om 21.00 uur gaat je beurt voorbij.

Organiseren van verkiezingen is te vergelijken met het bakken van een taart waar tot slot P1010508de kers opgezet wordt. Het is het toetje van het werk, van véél werk. Deze dag is het sluitstuk van een half jaar voorbereiding.  Na 32 jaar organisatie kan ik slechts concluderen dat een dergelijke dag spannend is maar … het is een relaxte spanning, ik weet immers, alles komt goed ! Het is een operatie waarbij op deze dag in een stad als Venlo, waar 78.000 inwoners worden opgeroepen (als ze allemaal komen is dit iets meer dan één zetel in de Tweede kamer) zeker 450 mensen in de weer zijn op de stembureaus, het tellen, de afhandeling en de organisatie en dan heb ik het niet eens over de 52 stembureaus die deze leden dienen te faciliteren óf…. de logistieke operatie om stembussen en stemhokjes op deze plaatsen te krijgen. Voorbereiding in de vorm van instructie, bestellen stempassen, stembiljetten en ander drukwerk, bezorging via Post NL, communicatie via omroep Venlo, dagbladen etc. etc. waarbij kosten gemaakt worden van  ca. 140.000 euro bedragen in een stad met 100.000 inwoners. En toch kunnen we niet zeggen: “dat is duur !! zullen we de verkiezing maar niet door laten gaan…??”. Ondanks alle consternatie over handmatig tellen zal er een correct proces plaatsvinden waarbij de democratie als winnaar naar voren komt.

De afgelopen dagen wordt zelfs vanuit het buitenland stemming gemaakt, gelukkig weten Afbeeldingsresultaat voor kiezenwe wel beter, wij laten ons niet beïnvloeden door wie dan ook en daarom geef ik nu het enige echte stemadvies: “ga stemmen en laat je stem niet verloren gaan !!”.

Zo… ik ga op pad en het carnavalslied van Frans Theunisz zal me de hele dag in het hoofd zitten……

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s