Kerstmis 2016

Dat kerstmis “christus-mis” betekent…..iedereen weet het ….. hoeveel liedjes worden er niet gezongen over “christmas”. De een zingt dat hij droomt van een witte kerst en een IMG_0612.JPGander (Wham in 1984) zong over de laatste kerstmis, iets dat de afgelopen weken weer actueel is geworden nadat een artikel in de Volkskrant de  kerstmis – in navolging van “onze” zwarte Piet – ter discussie stelde.

Kerstmis, het feest van vrede op Aarde. Wellicht zal in oorlogsgebied even die wapenstilstand gelden maar  het zal een utopie blijven dat we eens ’n keer één jaar geen aanslagen of anderszins met zinloos geweld  geconfronteerd worden.

Maar Kerstmis is ook de tijd van gezelligheid. Verlichting in de kerstboom, een versierde

kerstboom met door de mond vervaardigde kerstballen, een machtig mooi opgemaakte tafel voor het kerstdiner etc. Hierbij denk ik terug  aan de gezelligheid van de grote steden die jaarlijks in december bezocht werden. Enkele weken geleden was het genieten van de kerstsfeer in Londen en vorig jaar was het een kennismaking met de Tsjechische IMG_6654kerstsfeer waarbij een bezoek aan de “kerstballenfabriek” de pracht en praal in de boom toch wel een andere dimensie geeft. Smerig en arbeidsintensief werk waar de consument – die enkel en alleen maar die mooie kerstbal ziet – geen weet van heeft.

Op kerst is het ook tijd van overpeinzing en een jaardienst voor mijn overleden ouders past hier exact in. Wellicht dat velen bij het aanschuiven aan die met liefde klaargemaakte kersttafel ook even stilstaan bij degenen die ons zo dierbaar waren en die ons ontvallen zijn, ze hebben het verdiend en het houdt hun levend.

Het kerstfeest is meer dan alleen maar terugkijken. Het is samen met familie of vrienden bouwen aan iets wezenlijks: die mooie toekomst. Ik wens jullie (lezers van dit verhaal maar….ook jullie naasten) – uiteraard mede namens Bea – dan ook een machtig mooi kerstfeest toe !!!!IMG_0433.JPG

 

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s