De Eindstraat (4)

Bedrijvigheid in de Eindstraat.

de kolenboer, de fietsenmaker, het transportbedrijf, het grondverzetbedrijf, de P1150229.JPGschoenlapper, dat snoepwinkeltje, de kapper, de bakker, de slagerij, de smid, het postkantoor óf de tuinier. Het was er allemaal ! Maar wie weet het nog..??  De zestiger, zeventiger of nog oudere kan het zich zeker nog herinneren. Wat rest zijn de herinneringen en in een aantal gevallen: “de stille getuigen” van deze bedrijvigheid (zie ook de Eindstraat (3).

Vandaag herinneringen aan het bedrijf dat als laatste de deuren sloot. In 2006 ging de poort dicht en kwam het img_8234bord “gesloten” aan de poort te hangen. Was het Pierre Stakenborg die als tuinder met het telen van tomaten, augurken en aardbeien de kost verdiende, toen zoon John het bedrijf overnam werd in 1964 een heuse tuinderskas gebouwd en een paar jaar later werd nog eens een kas bijgebouwd. De Eindstraat als kassengebied ! Kassen waar het aanvankelijk draaide om komkommers, augurken en tomaten maar al gauw werd het een kwekerij waar zomerbloeiers gestekt en opgetrokken werden. Vanaf eind april

img_8238

de kassen stonden vol met petunia’s, lobelia’s en geraniums

tot begin juni was er geen doorkomen aan in de Eindstraat en de auto moest zelfs in een andere straat geparkeerd worden: de Eindstraat was te klein !!

Héél Horn en mensen van ver buiten Horn – zelfs vanuit Duitsland – kwamen naar de Eindstraat voor geraniums, petunia’s, begonia’s, lobelia’s, salvia’s of fuchsia’s. Menig perkje was gesierd met dat plantje van Anny en John Stakenborg.

In 1980 werd gemoderniseerd en kwam er zelfs een winkel met cadeau artikelen bij en eenIMG_0139.JPG ruikertje voor thuis, een blijvende plant, een bloemstuk voor rouw en trouw…. op de Eindstraat was men aan het juiste adres. De kas was het domein van John en Annie regelde de winkel. Dat ik nog een niet ingeleverde cadeaubon in mijn bezit heb is enerzijds jammer maar anderzijds…. een mooi aandenken aan wat ooit was.

IMG_0084.JPG

John en Annie voor de kassen.

Op 1 januari 2006 sloten John en Annie de deuren en de poort van de winkel, kwekerij en kassen en werd het rustig in de Eindstraat. Van de bedrijvigheid img_0112van weleer is tot op heden alleen nog maar een groot kassencomplex zichtbaar. Maar…. hoe lang nog..? De sloop van deze “stille getuigen” is in volle gang en binnenkort zal ook dit “monument”  historie zijn en zal een stuk bedrijvigheid alleen nog maar in de boeken – en op deze site – zichtbaar zijn…..

Nagenoeg iedere inwoner van Horn is dagelijks voorbij dit kassencomplex gewandeld, gefietst of gereden. Het viel al niet meer op. Binnenkort zal er een groot weiland zijn waar schapen zullen grazen. De Eindstraat, een mooi stukje landelijkheid rijker maar … een stukje historie armer.

Dit bericht werd geplaatst in Eindstraat, Nieuws, Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Eindstraat (4)

  1. louis zegt:

    Een bijzonder verhaal was het centrum van Horn in de zestiger jaren.Ik miste nog de fietsemaker Velter en niet te vergeten de kermis bij de smid op het “plein”.
    En wat ook mooi was op maandag morgen aan het vuur van de smids de verhalen van de jonge boeren over het Huybens bier biej mam van t kelderke.
    En niet te vergeten het gevloek van Sjang de sjmeed en Puil van de dorskas. Ware geschiedenis.

  2. Gerard Nizet zegt:

    Miene achternaef briktj de tent af….en noe?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s