de “pöt” van ’t Inj

Wonen in een buurt betekent in veel gevallen dat men ook lid is van de buurtvereniging die in deze buurt is. Zo zijn er in Horn diverse buurtverenigingen die vroeger allemaal naar heiligen genoemd werden. Toen Horn in de 70-er jaren flink werd uitgebreid ging dit

P1140385

Mariakapelletje

gebruik op de schop en kwamen er buurtverenigingen als “Dalbewoners” en “’t Ven”. Máár….zouden de nieuwe buurten honderd jaar geleden ontstaan zijn dan zouden laatstgenoemde buurten zéker naar heiligen vernoemd zijn.

Putten waren namelijk belangrijk. Het belang van de put was niet alleen voor drinkwater maar ook om te koken, te wassen en… soms om branden te blussen. Het water werd op diverse plaatsen in het dorp opgepompt en de verschillende straten, dichtbij zo’n pomp, werden “put” genoemd (het water werd immers uit een waterput opgepompt) en…aan de naam van de heilige die aan deze put verbonden was wist men meteen welke buurt iets betrof. Putbeelden of putkapelletjes herinneren hieraan.

Een put was een belangrijke ontmoetingsplaats. Hier werden de nieuwtjes doorverteld en zodoende was de put de sociale ontmoetingsplaats voor de mensen.  Ook nu zijn er nog “putten” cq. buurtverenigingen en als in het dorp gesproken wordt over de Mariaput dan weet nagenoeg iedereen dat dit de buurtvereniging van de straten rondom “’t Inj” betreft.

P1160173.JPGWas vroeger de waterplaats die ontmoetingsplaats….vandaag ontmoeten de leden van de Mariaput zich ook en…..de ontmoetingsplaats is wederom aan het water…!!!! Ruim 70 leden van de “pöt” komen rond de klok van 12.00 uur bij elkaar bij de Maasplassen in Thorn voor een gezellig samenzijn. Het bestuur van de buurt – bestaande uit jeugdige enthousiastelingen tot zelfs een ervaren oudere rot van 85 jaar – heeft een activiteit voor jong en oud georganiseerd:  een boottocht over de Maas. Meteen na het inschepen wordt een perfect verzorgde lunch aangeboden en ondertussen vinden gesprekken plaats tussen

p1160187

vestingsplaats Stevensweert

buurtbewoners die normaal nooit met elkaar in gesprek komen. Het lijkt wel alsof iedereen aan “de put” staat. Het schip brengt ons naar Stevensweert – ook wel genoemd “het eiland in de Maas” – dat in de tachtigjarige oorlog door de P1160188.JPGSpanjaarden tot vestingstadje werd omgebouwd. Of iedereen het beschermde stadsgezicht van dit 1600 inwoners tellende plaatsje heeft kunnen bewonderen met zijn mooie zevenhoekige omtrek en geometrisch stratenpatroon..??  De meesten vonden het “socializen” bij de gezellige locatie “de p1160198Beertuin” en ….. de zin van deze put-bijeenkomst in de meest ruime zin van het woord veel belangrijker.

En bij de terugvaart naar Thorn blijkt eens te meer dat de organisatie overal mee bezig is geweest: zelfs het weer is top ! Met 25 graden op de thermometer kan iedereen op het dek heerlijk genieten van de zon en de mooie omgeving vanuit het water.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in algemeen, Overig, Verhalen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s