Viehscheid Wertach.

Almabtrieb, Viehtrieb of Viehscheid, het gaat om een ding: de koeien keren na een zomer lang op de almen gegraasd te hebben weer terug in het dal. In streken van “tradition”

img_8734

Hahntenjoch in de wolken

betekent dit dat naar oud gebruik met een groots onthaal wordt gevierd. Dat de koeien al midden september terugkeren van de alpenweiden werd me meteen duidelijk toen ik komende van Italië over het 2000 meter hoge Hahntenjoch richting Duitsland ging. De thermometer was in korte tijd van Italiaanse 30 graden gekelderd naar “winterse” 8 graden. De sneeuwgrens lag slechts enkele honderden meter hoger en antenne Bayern meldt zelfs al “bodenfrost”. Hoog tijd dus om het vee in het dal en op stal te krijgen.

Reeds eeuwen is dit reden tot feest voor de boeren, het dorp en…… de toerist, die mag meevieren. De boeren, burgers en buitenlui hebben allemaal de “dirndl” en “lederhose” IMG_8856.JPGaan. Voor de kuddes en hun herders is het een zware dag. Voordat de kudde aan de tocht van wel 14 km begint moeten de bellen bij alle koeien gewisseld worden (in plaats van normale koeienbellen krijgen de koeien gigantische trekkersbellen omgehangen) en….als er gedurende het zomerseizoen geen koeien verongelukt zijn dan krijgt een koe van de kudde een machtig mooie krans van weidebloemen omgehangen. Deze koe, de “Kranskoe” is zo’n beetje de koningin van de kudde.

De burgemeester kondigt de kuddes aan en even later hoort men in de verte een concert img_8909van koeiebellen, een aanzwellend concert totdat men in de verte de kudde aan ziet komen en iedereen keurig aan de kant gaat voor de door de straten lopende kudde. Kuddes van soms wel tweehonderd koeien en in totaal zo’n 800 koeien zien we vandaag omlaag komen. De straten veranderen al gauw in koeiensporen en de regen zorgt ervoor dat er een “koeiepoepriviertje” ontstaat. Dat er twee kuddes zonder kranskoe terugkeren geeft aan dat het niet vanzelfsprekend is dat altijd alles vlotjes verloopt gedurende de zomer, blikseminslag of val liggen altijd op de loer. En bij de kuddes met kranskoe ziet men trotse herders die graag mee op de foto gaan. 

P1160055.JPGDat het feest niet alleen op de plaats is waar het vee gescheiden en aan de eigenaren teruggeven wordt blijkt pas als we de de reusachtige feesttent betreden: je kunt over de hoofden lopen en de muziek zorgt dat de stemming goed in zit. Het is nog vroeg maar de litersglazen bier zijn niet aan te slepen en dames lopen met meterslange dienbladen vol eten. Hoor ik wel ik we eens: “door het lezen van jouw verhaal hoef ik er niet meer naartoe”. Ook al streelt die opmerking, toch kan ik ook nu alleen maar zeggen: ” dit moet men meegemaakt hebben….!!!!”.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s