De Eindstraat (3)

Vandaag wil ik enkele getuigen oproepen die iets over het roemrijke verleden van deze straat kunnen vertellen. Geen getuigen overigens die veel kunnen zeggen maar het gaat om “stille getuigen“.

Getuigen die nog steeds zichtbaar zijn en die – als ze konden spreken – heel veel zouden kunnen zeggen. Het zijn zichtbare en soms ook (achter de voordeur verborgen) onzichtbare getuigen maar….. ze spreken duidelijk voor zich ! Hun verhaal gaat over de bedrijvigheid. Het zijn getuigen die men zomaar achteloos voorbij loopt maar, als men het verhaal erachter kent misschien toch even tot stoppen dwingen.

Voor de eerste twee getuigen hoef ik niet ver te gaan. Het zijn getuigen  die een familieverleden weergeven: mijn familieverleden. Geeft getuige één mijn roots een beetje weer. Ben ik nu beter bekend als janpaparazzi, vroeger was dit anders. Werd mijn vader “Piet vanne post” genoemd, de zoon werd automatisch “Jan vanne post”. Het is een getuige die iets kan vertellen IMG_8504.JPGover de bedrijvigheid in het pand waar men de getuige aantreft. Het betreft namelijk de gietijzeren brievenbus in het pand Eindstraat 11. Vroeger had dit pand twee huisnummer (rechts naast de brievenbus was de ingang van het postkantoor en deze ingang had nummer 13). Een brievenbus die dateert uit 1904-1906 en het is de enig IMG_8507.JPGovergebleven gietijzeren brievenbus van de PTT die thans nog steeds dienst doet als – weliswaar particuliere – brievenbus. Bij de bouw van het nieuwe postkantoor in 1926 werd deze brievenbus ingemetseld in de muur van de voorgevel. De brievenbus is voorzien van een halfronde bovenzijde. De brievenbus heeft twee openingen: één voor brieven en één voor drukwerk. tussen beide inwerp openingen is het rijkswapen met twee leeuwen aangebracht en boven de bovenste inwerp opening is een baldakijn aangebracht. De spreuk “je maintiendrai” spreekt voor deze getuige boekdelen. Deze brievenbus, die zich duidelijk gehandhaafd heeft, zal altijd aangeven dat hier ooit druk postverkeer plaatsvond.

img_8501Iets verder de straat in moet ik even voorbij de voordeur om een andere getuige te zien. In het pand van de familie Smeets is de nostalgie van het vroegere bakkerswezen nog duidelijk zichtbaar. Een entree die meteen aangeeft in welk pand men binnentreedt. De oven, een “Becker & Wachtel” uit Düsseldorf geeft al aan dat

img_8503

bakkerij Walraven

het hier draait om een “bekkers”oven. Hier werd gebakken. Vlak na de oprichting van het bedrijf Becker en Wachtel (1923) werd deze oven naar Horn gebracht en ingebouwd; een hele operatie was het. Vroeger was het mijn opa (Jan) – hij genoot zijn bakkersopleiding in Duitsland –  die hier het brood bakte en

Afbeeldingsresultaat voor hanekam gebak

hanekam

hierna bleef het bakkersgilde in de familie. Oom Jan (Sjeng) en ome Wel (Emanuel) en in Roermond (ome Bair, die door de studenten van het bisschoppelijk college geprezen werd vanwege de “hanekem”) zorgden ervoor dat de vlaai en het brood elke dag vers bij de mensen bezorgd werd.

 

De Eindstraat….een straat waar het druk was en een straat waar nog meer getuigen iets te zeggen hebben over het verleden…….. (wordt vervolgd)

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eindstraat, Persoonlijk, Verhalen. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Eindstraat (3)

  1. Hub zegt:

    Jan det zeen sjoon foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s