Horn-Banneux-Horn: de 30e maal !!!! (1)

Banneux, bedevaartsplaats in de Ardennen en evenals Scherpenheuvel een plaats die bij menig fietser elk jaar met stip op de agenda staat.  In Banneux verscheen Maria in 1921 een keer of acht voor het twaalfjarig meisje Mariette Beco. Maria noemde zich “vierge des

P1150546

verering bij het Mariabeeld

pauvres” (maagd van de armen). Ze zou gevraagd hebben om een kapel te bouwen, die overigens nog datzelfde jaar in de voortuin van de familie Beco gebouwd en ingezegend werd. Ging het in de 80-er jaren voor het eerst vanuit Horn naar Banneux, in 2016 staat de 30e editie op het programma en de routecommissaris heeft er een heuse jubileum route van gemaakt !

Naar Banneux fietsen betekent P1150452een zware fietsdag; het “tochtje” zal rond de 200 km zijn en het zijn niet de kilometers die men in het vlakke Nederland maakt, er zullen hoogtemeters gemaakt worden en 200 km op de fiets….. ook ik doe het niet elke dag !!.  Het is zaterdagmorgen 13 augustus, nervositeit op het Paparazzipleintje waar drie fietsers zich gelukkig prijzen dat het droog is. Arthur is helemaal vanuit Tegelen gefietst en zal dus zeker 250 !!! km op de fiets zitten. Zijn bijnaam (’t beestje) heeft hij gekregen vanwege zijn fietsmentaliteit: het is een beest !! Dat verkleinwoord heeft hij te danken aan zijn postuur. Jan is vanuit Venlo met de auto naar Horn gekomen: “200 km is meer dan mooi goed…!!” aldus deze 66-jarige.

Om even na half acht wordt gestart met bestemming  Banneux Notre Dame. Fietsen naarP1150459 Banneux is een onderneming want eenmaal daar betekent het dat het ook nog eens 100 km terug moet…!! Even ter verduidelijking, Banneux Notre Dame is een bedevaartsoord in de Ardennen, een P1150473.JPGkilometer of 20 onder Luik en het is gelegen in de Ardennen en dat betekent dat de weg niet loopt als een biljartlaken maar dat er wel degelijk behoorlijk geklommen moet worden.

Het is een bijzondere rit ! De  30e !! Een terugblik leert dat er warme edities waren (37 graden) maar ook koude edities (10 graden in april), natte edities waarin veel lek werd gereden (Ko en Jan, 5x lek), valpartijen en gelukkig voor het merendeel  vlekkeloze edities  met goed fietsweer en zonder pech. Nadat in 2013 Horn-Banneux-Horn onder bizarre omstandigheden verreden werd (zie het verslag van deze tocht aug13) heeft deze tocht twee jaar niet meer op de agenda gestaan en was het de vraag of er ooit nog een jubileum editie verreden zou worden. Vandaag is het dan zover !

Via de stuw gaat het via Echt naar Dieteren en als het via Baakhoven, Holtum en Buchten

P1150505.JPG

in volle actie staande op de pedalen

richting Graetheide gaat weet routinier Arthur dat de routecommissaris er dit keer iets geheel nieuws van gemaakt heeft. De wind staat straf tegen maar toch is er tijd om goed op en om te kijken, zeker als het in Catsop behoorlijk “op” gaat ! Maar meteen na deze klim wordt iedereen getrakteerd op de mooie afdaling van de Slingerberg. Om iets na 10.00 uur gaat het door Mariadorp, dé plaats om even halt te houden, zeker vanwege het feit dat men hier alles in orde maakt P1150464.JPGvoor het grote feest van Maria ten Hemelopneming van a.s. maandag (zie de column van mijn broer op de site van häör.nl).

Na Mariadorp gaat het in Withuis “de päöl” over en dat betekent dat het echte klimwerk gaat beginnen: 35 km in de beugels en via Berneau gaat het door het mooie land van Herve naar Xendelesse, Olne en Nessonaux om van daaruit de zware klim naar Banneux te nemen. In Banneux draait het om eten, drinken en even bij komen want ik besef dat ik te weinig gedronken en gegeten heb en het beste er eigenlijk een beetje vanaf is………

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Horn-Banneux-Horn: de 30e maal !!!! (1)

  1. Anne zegt:

    Mooi stukje (fietsen) 🚴 (klimmen) verhaal … Top 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s